Livsmedel med kort bäst före-datum går åt i hyllorna

Kalmar Artikeln publicerades
Korta bäst före-datum går åt i kylarna.
Korta bäst före-datum går åt i kylarna.

Varje år slängs det tonvis med mat i Sverige. Många matvarubutiker ger idag sina livsmedel en andra chans genom att sänka priserna och placera dem i en ”outlet”-hylla. Vi hörde av oss till fyra butiker i Kalmar för att se om deras livsmedel med kort bäst före-datum köps av kunderna.

1,3 miljoner ton mat går i soporna i Sverige varje år enligt Naturskyddsverket. Av det matavfallet är 30 procent rent matsvinn, vilket betyder att det kunde ha blivit måltider om det hade tillagats i tid. Genom att minska matsvinnet kan man göra en insats för miljön då produktionen av mat orsakar växthusgaser som påverkar klimatet och bidrar till övergödning.

För att hjälpa till att minska matsvinnet har de flesta matvarubutiker idag en eller flera hyllor där de placerar livsmedel vars bäst före-datum börjar närma sig. När artiklarna placeras där får de även ett lägre pris.

Att ett livsmedels bäst före-datum har passerat betyder inte att varan har blivit oätlig eller farlig. Datumet handlar snarare om hur länge livsmedlet behåller samma kvalitet som den hade vid tillverkningstillfället, alltså exempelvis smak, färg och tuggmotstånd.

På Hemköp på Kvarnholmen har de olika platser i butiken där dessa artiklar huserar. En hylla som är populär, och som nästan konstant är omringad av köpare, är den vid kött, fisk och ost-kylarna. På hyllan står det ”Ät snart, ät smart”.

– Jag har inte jobbat här så länge, så jag kan inte säga hur det var för några år sedan, men jag märker att det är populärt med korta bäst före-datum. Jag skulle nog vilja påstå att var tredje till fjärde kund tar med en sådan produkt till kassan, säger Julia Ekström Andersson, butiksbiträde på Hemköp.

Kort bäst före-datum-kyl.
Kort bäst före-datum-kyl.

Willys i Kalmar har en hylla på varje avdelning, som de kallar ”svinn-smart-hylla”, och medarbetaren Amanda Sjöström märker av populariteten för varorna.

– Ja det går åt, speciellt frukt och bröd. Vi tycker att det känns jättebra att vi kan sänka och att folk köper. Det är bra att vi jobbar tillsammans för miljön.

Coop i Baronen har en stor hylla för alla korta bäst före-datum-livsmedel som kan sänkas ner i pris. Över hyllan hänger en stor skylt med budskapet ”klimat glädje – bra för miljön bra för dig”. Varorna fylls på varje morgon.

– När man tittar i kylen på kvällen brukar den oftast vara tomt. Alla möjliga grejer går åt men mjölk är nog lite extra populärt, säger butiksbiträdet Ronja Kandenäs.

På Ica Maxi i Kalmar har de platser i vissa hyllor märkta med skylten ”Ät snart” där de korta datumen placeras och sänks i pris. Butikschefen Anders Wedin säger att han kan inte uttala sig om de korta bäst före-datumvarorna är populära.

– Samma efterfrågan som tidigare, kan inte säga att fler efterfrågar detta idag.

Fakta

Enkla tips för att slippa slänga mat

Även små mängder mat, som pasta och ris, är värt att frysa in. Lägg i en burk eller plastpåse och fyll på med mer efter hand.

Tråkiga ostkanter kan rivas och frysas in och användas till gratäng, paj eller pizza.

Gör en plockmåltid av många små rester.

Använd rester till en omelett – det mesta funkar, till exempel kokt potatis, pasta eller ris, överblivet kött, smörgåsmat som börjar bli gammal och skrumpna grönsaker.

Skrumpna grönsaker, som paprika, morötter, broccoli, går utmärkt att ha i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa.

Gör en fruktsallad av frukt som börjar bli gammal eller frys in frukten och använd till smoothie.

Källa: www.livsmedelsverket.se

Visa mer...