LO-basen om försämrad arbetsrätt: ”Då blir det konflikt på arbetsmarknaden”

Larmtorget Artikeln publicerades
Första gången Karl-Petter Thorwaldsson förstamajtalade i Kalmar var 1993, då som SSU-ordförande. Nu var han tillbaka i talarstolen, men som LO-ordförande.
Foto: Andreas Bendroth
Första gången Karl-Petter Thorwaldsson förstamajtalade i Kalmar var 1993, då som SSU-ordförande. Nu var han tillbaka i talarstolen, men som LO-ordförande.

Januariavtalets svårsmälta S-kompromisser om försvagad arbetsrätt och sänkta skatter för de lite rikare påstods skulle ge förstamajtågen motvind i år. Det märktes dock inte nämnvärt i Kalmar, men så var också LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson huvudtalare.

Karl-Petter Thorwaldsson eller ”Kålle” som Kosta-sonen kallas, har själv gått ut i media tidigare och kritiserat januariavtalet. Och i sitt förstamajtal på Larmtorget i Kalmar var han oresonlig när det kom till arbetsrätten och eventuella försämringar av den.

– Om man nu ska komma in med ny lagstiftning och säga att det är arbetsgivaren som ska kunna välja och göra som de vill vid uppsägning så skulle det vid ett slag förändra hela balansen på svensk arbetsmarknad och jag kan lova er att det kommer vi från facket aldrig acceptera. Då blir det konflikt på arbetsmarknaden. Det blir ingen försämring av lagen om anställningsskydd punkt slut, sa Thorwaldsson och möttes av rungande applåder.

Thorwaldsson berättade vidare att arbetsrätten är en trygghet och att det är tryggheten som är grundbulten i hela det fackliga maskineriet.

– Tryggheten för våra medlemmar är så oändligt viktig. För det är trygga människor som vågar göra det lilla extra, som vågar investera i sin egen framtid, som vågar sluta sig samman i fackliga organisationer och kräva löneökningar, som röstar på Socialdemokraterna för att vi ska få ett bättre Sverige. Därför ger vi aldrig upp tryggheten.

Förstamajtåget gick genom Storgatan.
Foto: Andreas Bendroth
Förstamajtåget gick genom Storgatan.

Mot slutet av sitt tal lyfte Thorwaldsson fram annat som han vill att mandatperioden ska handla om än ”försämring av arbetsrätten och sänkt skatt för dem rika.”

– Det finns så många andra saker vi skulle kunna göra i Sverige idag som ger ny energi och som gör att Sverige kan byggas som ett bättre samhälle i framtiden.

Thorwaldsson nämnde välfärden och en ”välfärdspakt” med Centern och Liberalerna.

– Jag uppmanar den socialdemokratiskt ledda regeringen att bjuda in Centern och Liberalerna till förhandlingar om en välfärdspakt för att stärka välfärden de kommande åren. Vill Annie Lööf hota med en regeringskris för att fortsätta att sänka skatterna för de rikaste, då får hon göra det. Den fajten måste Socialdemokraterna ta.

Andra talare på Larmtorget var Daniel Nestor, distriktsordförande för SSU Kalmar län, och EU-parlamentariker Anna Hedh (S) som båda talade om EU och det stundade EU-valet. Nestor pratade om den utbredda högerextremismen i Europa och kallade EU-valet för ett ”värderingsval” där det handlar om att ”rösta om vilket EU vi vill se framöver”. Anna Hedh lyfte också fram hur högerextremisterna mobiliserar i Europa, men också jämställdheten inom EU som mår sämre än vad vi kanske tror.

– I dagens EU är var tredje kvinna utan arbete. Lönegapet ligger fast på 16,1 procent vilket leder till ett pensionsgap på 40 procent. Det är verkligen inte acceptabelt, inte när vi skulle kunna öka EU:s BNP med 27 procent om arbetsmarknaden var jämställd.