Lodjur fångade på film

Kalmar län Artikeln publicerades
En lodjurshona och hennes två ungar har fångats på film när de strosade runt i Mönsterås kommun.
Foto:Junge, Heiko
En lodjurshona och hennes två ungar har fångats på film när de strosade runt i Mönsterås kommun.

Den första lodjursfamiljen i Kalmar län har nu fastnat på länsstyrelsens kamera. "Vi blev väldigt glada", säger Malin Håkansson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Kalmar län.

Sedan den 1 december har länsstyrelsen i Kalmar län bjudit på en summering av året som gått på sin facebooksida. Varje dag i december visar myndigheten exempel på saker de gjort och som påverkat deras verksamhet och kanske främst på den bredd av områden som man ansvarar för.

På tisdagen lades ett unikt filmklipp ut.

– Det är den första filmen vi fått på en lodjursfamilj. Det är en hona med sina två ungar, berättar Malin Håkansson.

Kameran som lyckades fånga de skygga rovdjuren är uppsatt i Mönsterås kommun. Filmen, som du kan se på vår hemsida, är cirka 30 sekunder lång och där ser man först hur honan kommer gåendes över något som ser ut som en gammal stenbro. Strax därefter kommer en liten unge och sedan kommer ytterligare en unge springandes.

– Den sociala strukturen bland lodjur ser ut så, att honan är ensam med ungarna. Hanarna är inte med och föder upp ungarna, berättar Malin Håkansson.

Vanligtvis brukar inventeringen göras genom att kolla efter lodjursspår i snön. Men på grund av snöbrist har länsstyrelsen fått tillstånd att sätta upp viltkameror.

– Ett 70-tal kameror ska sättas upp i länet och vi jobbar med att få så tillförlitliga resultat som möjligt, säger Malin Håkansson.

Förra året hittade man 6,5 föryngringar av lodjur i Kalmar län, vilket i teorin motsvarar cirka 35 lodjur.

– I södra Sverige sker en fortsatt långsam ökning av lodjursstammen från att ha varit i princip helt borta under 80-talet. Än har jag inte sett någon i naturlig miljö, men det vore kul att få göra det någon gång, säger Malin Håkansson.

Fakta

Lodjur

De mest karaktäristiska dragen är öronens svarta tofsar, det tydliga kindskägget, den korta svansen som är svart i änden, dess långa ben samt ett ganska litet huvud. Pälsen är gul eller gråbrun med mörka fläckar som kan variera både geografiskt och mellan individer.

Storlek: Kroppslängden är 80-130 cm och vikten mellan 18-24 kg.

Ålder: Lodjur kan, i sällsynta fall, bli upp till 17 år gamla.

Aptit: Enligt forskning vid SLU tar ensamma honor 2,5-3 rådjur/månad, hannar 3,5-4 rådjur/månad och en hona med ungar i snitt 5 till 6 rådjur/månad.

Parningstid: Början av mars.

Dräktningstid: Omkring 65 dygn.

Kull: 1-4 ungar som följer modern upp till 10 månaders ålder.

Källa: Länsstyrelsen i Kalmar län

Visa mer...