Loe vill göra Kalmar till den renaste staden

Kalmar Artikeln publicerades
Här går Loe, 7 år, på Kvarnholmen och plockar skräp för att Kalmar ska bli en renare stad.
Foto: Ida Andersson
Här går Loe, 7 år, på Kvarnholmen och plockar skräp för att Kalmar ska bli en renare stad.

Sjuårige Loe har startat en skräpplockarklubb och den 19:e maj anordnar han också en dag där invånarna kan vara med i projektet om ett renare Kalmar och ett renare Kvarnholmen.

Den femte december 2018 startade Loe ”Plockaskräp-klubben”. En klubb som går och plockar skräp i Kalmar med fokus på Kvarnholmen.

Allt började med att Loes mamma fick en förfrågan om att köpa ett armband av ett UF-företag på Västkusten där företaget lovade att de skulle plocka ett kilo skräp per sålt armband. Det här, tillsammans med organisationen Håll Sverige rent och Greta Thunberg blev starten för Loes engagemang att själv börja plocka skräp. Med sitt stora engagemang har han stora mål.

- Jag vill göra Kalmar till den renaste staden i Sverige.

Att han tar på sig ansvaret för ett renare Kalmar tycker han inte är så konstigt. Han menar på att ansvaret inte endast ligger hos dem vuxna utan också hos EU.

- EU tittar inte så mycket på miljön utan bara på ekonomin, säger han.

Han menar att alla måste börja ta sitt ansvar och om vi kan vi göra en stad i Sverige till den renaste i världen gör det stor skillnad för hela världen i sig förklarar han.

Sedan han startade sin klubb har han fyllt 30 påsar med skräp. Det har varit allt från plast till något som chockerar honom.

- Strumpor? Vem klar av sig det när man ute? Säger Loe och skrattar.

Efter endast 10 minuter hade Loe fyllt sin påse med skräp.
Foto: Ida Andersson
Efter endast 10 minuter hade Loe fyllt sin påse med skräp.

Han plockar upp allt skräp, det är allt från fimpar till stora plastsaker. Det som han har hittat mest är just plast och det förklarar han också är det farligaste. I Kalmar hittar Loe mest skräp är nere vid stationen.

- Det hade behövts en container där nere, så mycket skräp finns det där, säger han.

Han tror inte folk förstår konsekvenserna av att smutsa ner samtidigt och vissa bara är lata. Han berättar att han ofta kan hitta skräp bara några meter från en soptunna.

Den 19:e maj mellan klockan 10 och 12.00 med samling vid tågstationen anordnar han skräpplockardagen i Kalmar. Där syftet är att göra staden rent. Loe hoppas att många dyker upp och har bjudit in alla sina vänner.

- Vi kan bli allt från 20 medlemmar till flera tusen. Alla är välkomna jorden runt, säger han.

För Loe är det viktigt att ha en ren stadskärna. Vi får inte skrämma bort våra turister genom att det är skitigt på våra gator förklara han. Därför uppmanar han alla att sluta slänga skräp på marken.