Lokala bryggerier vill få samma skatt som utländska bryggare

Kalmar Artikeln publicerades
Ängöls Johan Håkansson och Olof och Ellen af Wåhlberg från Skedemosse gårdsbryggeri skulle kunna anställa fler om alkoholskatten sänktes.
Foto: Lotta Zaar
Ängöls Johan Håkansson och Olof och Ellen af Wåhlberg från Skedemosse gårdsbryggeri skulle kunna anställa fler om alkoholskatten sänktes.

Sverige är ett av få EU-länder som i har lägre alkoholskatt för små bryggerier. Lokala bryggare hävdar att en lägre skatt inte skulle göra ölen billigare utan ge pengar till att nyanställa.

Att alkoholskatten är högre på öl från små bryggerier i Sverige än i de flesta andra EU-länder är inget som har debatterats.

– Det är gårdsförsäljning som alla pratar om. Det känns som att ingen vet om det här, kanske för att det inte är så sexigt att prata om skattepolitik, säger Olof af Wåhlberg som driver Skedemosse Gårdsbryggeri med sin maka Ellen af Wåhlberg.

Varje år betalar de in ett par till tre hundra tusen kronor i punktskatt för sin öltillverkning. Ett EU-direktiv, som Sverige inte har använt sig av, gör det möjligt att sänka skatten till hälften.

– En halvering skulle göra stor skillnad för oss, säger Ellen af Wåhlberg. Vi har jobbat med det här i tre år och knappt kunnat ta ut någon lön. Vi skulle inte sänka priset på ölen, jag tror inget hantverksbryggeri skulle göra det.

Olof af Wåhlberg menar att en skattesänkning skulle ge utrymme för att anställa någon på deltid och investera för att öka tillverkningen.

Ängöl är Kalmars mest kända hantverksbryggeri

John Håkansson är vd för Ängöl och ordförande i föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier. Även Ängöl skulle kunna expandera om skatten sänktes.

– Vi betalar över en miljon i punktskatt per år. Idag är vi tre anställda med mig och det skulle kunna bli fyra.

Sett till hela landet skulle en halverad skatt innebära 53 miljoner per år i minskade inkomster till statskassan. Det handlar om 286 bryggerier där nästan alla har färre än tio anställda. Bara de fyra största hantverksbryggerierna har 10-20 anställda.

Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier har tagit fram en rapport om hur en skattesänkning skulle kunna se ut och leda till.

”Om samtliga bryggerier använde hälften av skattereduktionen till investeringar i personal innebär detta potentiellt över 50 nya anställningar inom bryggerisektorn.”

– Skattesänkningen kommer tillbaka till staten i arbetsgivaravgifter och inkomstskatt, säger John Håkansson.

Lokala politiker ville höra vad bryggarna tycker i skattefrågan

De här nya arbetstillfällena är spridda över landet. Det gör att vissa politiker ser skattesänkningen som en landsbygdsfråga.

– Vi har skrivit en motion om att Kalmar län ska bli ett pilotlän, säger regionala oppositionsrådet Carl Dahlin (M) som ser regeringens januariöverenskommelse som en möjlighet för både gårdsförsäljning och lägre skatt.

– Det blir mer rörelse i frågan om fokus ligger på regional utveckling, säger Pär-Gustav Johansson (M) som är vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

En riksdagsmotion från M om att sänka skatten röstades ner i fjol, men den har lämnats in igen.

Fakta

EU-direktiv om alkohol

För att utjämna konkurrensvillkoren mellan små och stora bryggerier tillåter EU att medlemsländer sänker skatten på öl som bryggs i mindre mängd av små oberoende bryggerier.

Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier har tagit fram ett förslag på hur en lägre skatt kan utformas.

Man rekommenderar den brittiska modellen där skatten halveras upp till en volym av 500 000 liter. Då är stordriftsfördelarna så tydliga att skatten kan börja höjas stegvis.

Visa mer...