Lokaler klara för studenter: ”Väldigt betydelsefullt”

Kalmar Artikeln publicerades

Våren 2019 kommer de första läkarstudenterna från Linköping till Kalmar. Den nya läkarutbildningen beskrivs som en ovärderlig satsning för regionen och landstinget. Nu är lokalerna där utbildningen ska hållas färdiga.

Ingeborg Eriksson, tillförordnade landstingsdirektör.
Foto: Amelia Rydeberg
Ingeborg Eriksson, tillförordnade landstingsdirektör.

– Det är ett byggprojekt som pågått ett tag och det har investerats omkring 90 miljoner kronor för att kunna ta emot läkarstudenterna, säger Ingeborg Eriksson, tillförordnade landstingsdirektör.

Under våren 2019 kommer de första läkarstudenterna från Linköpingsuniversitet till Kalmar. Hur många det blir är ännu oklart, men det tros bli runt 20 studenter. Nu är lektionssalarna, grupprummen, studiearbetsplatserna och de nya lokalerna för Kliniskt träningscentrum, KTC, på Länssjukhuset i Kalmar län färdiga.

Ingvar Rydén, läkare och koordinator för läkarutbildningen.
Foto: Amelia Rydeberg
Ingvar Rydén, läkare och koordinator för läkarutbildningen.

Totalt ska de klara av att ta emot 100 studenter när hela ombyggnationen är färdig om tre år, berättar Ingeborg Eriksson.

– Det kommer att vara en fantastisk bas för oss när det handlar om att rekrytera läkare. För landstinget som forskningsmiljö blir det också ett kliv framåt och det stärker vår samverkan med andra universitet, säger hon.

Anders Henriksson (S), ordförande i landstingsstyrelsen, menar att det är en milstolpe både för landstinget och regionen.

– För sjukvårdens utveckling är det väldigt betydelsefullt och för vårt landsting är det den största etableringen som vi har gjort de senaste decennierna, säger Anders Henriksson.

I avtalet mellan Linköpings universitet och Landstinget i Kalmar län ingår tjänster som är kombinerade, förklarar Ingvar Rydén, läkare och koordinator för läkarutbildningen.

Ritning över plan 8 på Länssjukhuset i Kalmar län där utbildningen ska hållas.
Foto: Amelia Rydeberg
Ritning över plan 8 på Länssjukhuset i Kalmar län där utbildningen ska hållas.

– Man anställs av båda parter så det blir förankrat och man arbetar åt olika håll. Vi är tre som har Linköpings universitet som huvudarbetsgivare och så har vi tio som arbetar huvudsakligen kliniskt inom landstinget. De kommer också vara lärare och få möjligheten att forska, säger Ingvar Rydén.

De personerna är nyckelpersoner som är med planerar utbildningen och som arbetar som läkare, förklarar han. Senare i höst ska även en professor i kirurgi som rekryterats extern.

– Han är väldigt efterlängtad och har valt att söka sig hit på grund av den möjligheten, säger han.

Kalmar som studieort är även något som lockat studenterna.

– Det har varit ett läge där vi redan har studenter som kommer från Linköping men nu kommer de att vara Kalmarstudenter. De ekonomiska medel vi från Linköpings universitet kommer kunna användas i utbildningen istället för resor, säger Ingvar Rydén.

Läs mer:

Snart kommer läkarstudenterna

Kalmar får läkarutbildning