Loord (KD): Stoppa Bästiskalendern!

Kalmar län Artikeln publicerades
Riksdagsledamoten Jimmy Loord (KD) har reagerat kraftigt mot den så kallade Bästiskalendern som delas ut till 110 000 andraklassare i landet.
Foto: Ann-Helene Thörning
Riksdagsledamoten Jimmy Loord (KD) har reagerat kraftigt mot den så kallade Bästiskalendern som delas ut till 110 000 andraklassare i landet.

Riksdagsledamoten Jimmy Loord (KD) från Nybro kräver att skolorna stoppar utdelandet av den så kallade Bästiskalendern som i dagarna går ut i 110 000 exemplar till landets andraklassare.

Det är stiftelsen Aktiv skola som ligger bakom kalendern. Kritiken har varit omfattande de senaste dagarna.

I kalendern ska ”Veckans bästa kompis” namnges. Kompisar ska fylla i ”Vänskapssida”.

Aktiv skola finansieras via sponsorer och tar fram utbildningsmaterial kostnadsfritt. Tanken är bland annat att motverka mobbing.

– Organisationen som skickat ut materialet till skolorna har haft goda intentioner men i detta fall slår det helt fel. När skolan har ett uppdrag att verka för inkludering, samhörighet och solidaritet så duger det inte att ett sådant här material delas ut. För den som redan idag är mobbad på skolan så förstärks nu känslan av utanförskap. Alla ska kunna känna sig trygga med vilket material som delas ut via skolorna och det bör bli något för Skolinspektionen att följa upp, säger Jimmy Loord .

Han menar att en Bästiskalender riskerar att skapa en olustkänsla hos alla de elever som upplever att man inte har en bästis. Dessutom säger han att det är dags att säkra att material som delas ut via skolorna inte strider mot läroplanen.

Jag reagerade kraftigt när jag fick reda på att alla elever i åk 2 har blivit erbjudna en ”bästiskalender”. I kalendern finns en sida som heter ”Min bästis” som ens bästa kompis ska fylla i. Framför mig ser jag alla de som inte upplever att man har en bästis. Elever som undrar om någon överhuvudtaget vill skriva i kalendern. Ett faktum är att allt för många barn inte upplever sig ha några nära kompisar. När man då får ett sådant material i handen så bidrar det till att förstärka känslan av utanförskap

Lärare har redan reagerat mot utskickat och menat att barn som upplever att de inte har någon bästis och känner sig utanför nu får den känslan förstärkt. Vad händer med de barn som aldrig får sitt namn skrivet i en bästiskalender, undrar man.

– Skolan är en arbetsplats för eleverna och skolan har ett ansvar att se till att arbetsmiljön är god. Läroplanen säger tydligt att alla som jobbar på skolan ska medverka till att utveckla elevens känsla för samhörighet, solidaritet och ansvar för människor även utanför den egna gruppen, menar Jimmy Loord. Jag menar att Bästiskalendern riskerar att strida mot detta. På vilken annan arbetsplats skulle man bland vuxna uppmana folk att para ihop sig med en ”bästis”?