LRF Sydost: Risk för svinpest om foder importeras

Kalmar län Artikeln publicerades
Torkan har drabbat den svenska foderproduktionen hårt. Regeringen får ett gott betyg av LRF Sydost för sina åtgärder hittills.
Foto: Jon Olav Nesvold
Torkan har drabbat den svenska foderproduktionen hårt. Regeringen får ett gott betyg av LRF Sydost för sina åtgärder hittills.

LRF Sydost ger tummen upp åt regeringens och samhällets arbete med att bistå bönderna i torkans tider. Men situationen är fortsatt allvarlig.

Under måndagsförmiddagen höll landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin och Lantbrukarnas riksförbunds, LRF:s, ordförande Palle Borgström till pressträff med anledning av torkan.

Bland statens åtgärder för att bistå lantbrukarna är att lätta på en lång rad regler som ska göra att allt tillgängligt foder ska gå att skörda.

På regional nivå är LRF Sydost hittills nöjda med regeringens insatser.

– De åtgärder som gjorts är precis det som vi talat om inom LRF Sydosts styrelse. Så det är inga nyheter för oss, men vi tycker att det är positivt, säger Mikaela Johansson, vice ordförande i LRF Sydost tillika grisproducent i Hamneda i Kronobergs län.

– Men det är ett ordentligt katastrofläge för egentligen alla bönder. Vi ser inte riktigt resultaten av det ännu och de dåliga skördarna kommer skapa stora problem, och höga priser naturligtvis.

Mikaela Johansson är grisproducent i Kronobergs län samt vice ordförande i LRF Sydost.
Foto: LRF Sydost
Mikaela Johansson är grisproducent i Kronobergs län samt vice ordförande i LRF Sydost.

Höga priser för lantbrukarna, konsumenterna eller både och?

– Det kommer gå ut till konsumenterna. Det är inte tanken att bönderna ska ta hela smällen, även om det kommer slå hårt på oss företagare också.

Staten lättar på ett antal regler, hur stor hjälp är det?

– Det vi behöver är regn men det kan ingen hjälpa oss med. Det är därför det är så oerhört viktigt att försöka påverka alla parametrar runt omkring. Exempelvis har Länsstyrelsen i Skåne släppt på bevattningsförbudet.

– Det som är positivt med torkan är att det växer fram samarbeten där alla försöker hjälpas åt. Det gräs som kan slås slås och regeringen, myndigheter, kollegor och kommuner hjälps åt.

Du är själv grisproducent, hur har ni påverkats av torkan?

– Vi är bland de som inte märkt av torkan än så länge. Men vi ser ju hur det ser ut och om vi får hälften av spannmålsskörden så får vi nog vara glada. Och halmen ger nästan ingenting.

– Vi har ett system för alla svenska grisgårdar och det är väldigt bundet runt halm. Det är något vi måste ta tag i efter hand.

Går det inte importera halm?

– Det finns en svinpest som går i Europa så det är inte helt oproblematiskt att importera halm och gräs. Det finns även ogrässorter som vi inte har i Sverige och det kan följa med fröer.

– Spannmål går att värmebehandla för att döda de flesta sjukdomar, så spannmål är enklare att importera. Men halm och gräs är en obehandlad form som gör det väldigt riskfyllt. Det en oro som många med mig delar.

– Just nu är det bara regn som kan rädda en eventuell skörd. Därför är det ännu viktigare att vrida och vända på det som går att göra.