Lugnet efter stormningen

Guldfågeln Arena Artikeln publicerades

Efter gårdagens publikrekord, SM-guldfirande och tillika planstormning av AIK-supportrar är skicket också därefter. Nu är det dags att se över och återställa ordningen på Guldfågeln Arena.

Tusentals AIK-supportrar, dyra biljetter och publikrekord. Minst 135 bengaler och 2 rökfacklor, enligt polisen. Planen stormades och guldfirandet blev precis vad de tillresta fansen rimligtvis önskat sig.

För Kalmar FF:s del handlade matchen både sportsligt och arrangörsmässigt om att göra det bästa av situationen.

– Totalt sett gick gårdagen väldigt bra, vi är nöjda med arrangemanget. Det mesta har fungerat bra vad jag hört efter vi haft ett kort möte. Det har varit väldigt lite bekymmer i sammanhanget, säger Anders Klevsand, marknadschef på Kalmar FF.

– Polisen uttryckte att de tyckte det gått bra till. Två personer omhändertogs, vilket förvisso är två för mycket, men två personer av 12 000 är ganska bra siffror.

Dagen efter ligger arenan tämligen öde. Anders Klevsand och Mattias Svensson, planskötare, finns på plats för att inspektera och dokumentera skador. Av någon anledning står Rasmus Elm med sin son och sparkar boll vid en av hörnflaggorna. Vi låter stjärnan sköta sitt och fokuserar istället på arenan, som har varit i bättre skick.

– Planstormningen var något vi inte ville ha, men förväntade oss. När det kommer så mycket folk samtidigt går det sönder lite saker. Vi har inte hunnit gå igenom allting men vad vi vet ska det inte finnas några större skador på själva arenan, säger Anders Klevsand.

Vi hörde att det gick vilt till i bortalagets omklädningsrum?

– Nja, vi har Åbro som partner och de ville göra det lite festligt i omklädningsrummet vilket vi godkände. Så efter halvtid gick de in och möblerade om, ordnade disco. Men det har inte blivit några skador, säger Anders Klevsand.

Ett antal reklamskyltar har fått stryka med vid planstormningen och näten på målen är uppklippta och bortförda som souvenirer. Merparten av förstörelsen gäller själva gräsmattan.

– Den är mitt skötebarn, så visst känns det lite. Två tredjedelar ser okej ut, en tredjedel är ganska så förstörd. Men det är inget som inte går att åtgärda, det finns färdigt gräs att köpa och rulla ut, berättar Mattias Svensson.

Vem är det som får betala för kalaset?

– När vi sammanställt allting så kommer AIK få stå för notan för det som är orsakat av deras supportrar, det är inget vi betalar för. Om något förstörts av våra supportrar tar vi det men det kan jag inte tänka mig.

Har ni någon uppfattning om vad det kommer kosta?

– Inte en aning, vi har inte gått igenom det än.