Lugnt möte om glödhet p-fråga

Kvarnholmen Artikeln publicerades
Centrumutvecklaren Lisa Söderholm och Mattias Adolfson (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, besvarade frågor om parkeringarna på Kvarnholmen på torsdagskvällen.
Foto: Tomas Löwemo
Centrumutvecklaren Lisa Söderholm och Mattias Adolfson (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, besvarade frågor om parkeringarna på Kvarnholmen på torsdagskvällen.

Kalmar kommuns beslut om att kraftigt höja parkeringstaxorna på Kvarnholmen har mötts av högljudda protester. Men när allmänheten bjöds in på frågestund var det få irriterade frågor som lyftes.

Östra Småland har tidigare rapporterat om Kalmar kommuns stora omorganisering av stadens centrala parkeringsplatser. Bland annat kommer stora områden med heldagsparkeringar göras om till 3-timmarsparkeringar samtidigt som kostnaden för KLT:s månadskort sänks från 730 kronor till 500 kronor.

Då det bara finns en typ av väder i Kalmar (motvind) så är parkeringssituationen i centrum det givna samtalsämnet vid varje fikabord, och parkeringsnyheterna möttes snabbt av högljudda protester.

Med omorganisationen vill kommunen göra det enklare för besökare i stadskärnan att hitta parkeringsplats. Arbetspendlarna kompenseras med den kritiserade parkeringen på Ängö samt det kommande parkeringshuset intill Stagneliusskolan. Men helst hoppas kommunen att omorganisationen ska locka fler att ta cykeln eller bussen till sin arbetsplats på Kvarnholmen.

– 50 procent av bilpendlarna på Kvarnholmen bor mindre än fem kilometer från sin arbetsplats och många av dem borde kunna cykla, sa Adolfson.

– Jag förstår att inte alla kan lämna bilen hemma. Själv har jag barnen varannan vecka och då behöver jag bilen för att skjutsa. Men de andra veckorna kan jag välja att ta cykeln eller åka buss.

Under frågestunden undrades det bland annat om inte gick att skapa fler parkeringsplatser genom att göra rutorna mindre och varför man inte kunde bygga ett ordentligt parkeringshus. Svaren blev att kommunen ofta får klagomål för sina ”för små” parkeringsrutor och att ett parkeringshus med plats för 400 bilar är på gång intill Stagneliusskolan.

Den mest irriterade frågan kom från en Kvarnholmenbo med boendebiljett. Mannen menade att det var nästan omöjligt för honom att hitta parkeringsplats i dag och hur skulle det då bli när antalet pendlarparkeringar där boendebiljetten fungerar kraftigt minskar i antal?

Svaret blev att det bara är 400 av de 1 900 Kvarnholmenborna som har bil och att det nattetid inte finns någon brist på parkeringar.