Lundström lämnar sina uppdrag

Kalmar Artikeln publicerades
Moderaten Jan-Ingemar Lundström avgår som politiker, och känner sig besviken på sitt parti.
Foto:Ulrika Bergstrˆm
Moderaten Jan-Ingemar Lundström avgår som politiker, och känner sig besviken på sitt parti.

Jan-Ingemar Lundström lämnar sina politiska uppdrag.

– Det känns jävligt bittert och ledsamt efter 30 år.

Det var i förra veckan som Jan-Ingemar Lundström ifrågasatte hur Shemsi Papi Brahimi kunde bli anställd vid Kalmarhem samtidigt som socialförvaltningen sparkar 47 personer.

– Jag har enbart skrivit sanningen. Om man håller sig till sanningen, vilket jag gjort, har man inte gjort något som är fel. Jag har belyst ett problem, att samma vecka som 47 personer får gå från socialförvaltningen anställs en person som fotbollstränare vid Kalmarhem betald av socialförvaltningen. Bara i dag har tre personer kommit fram och dunkat mig i ryggen. När jag säger sanningen sparkar partiet ut mig.

Han är besviken på sitt parti.

– Det har aldrig varit så tyst. Det är helt knäpptyst. Det är ingen som agerar och ingen som ifrågasätter. Det måste finnas mycket att ifrågasätta, när majoriteten gör de utspel de gör.

I den avsägelse som han lämnade skriver han att han fått veta att han med sitt ifrågasättande av beslutet att anställa Brahimi brutit mot en moderat hederskod, nämligen smutskastning mot en enskild person.

– Det blir jättekonstigt. Då får man aldrig kritisera någon.

Jan-Ingemar Lundström har varit aktiv i Kalmarpolitiken i många år.

– Jag har suttit i barn- och ungdomsnämnden och omsorgen och social och nu kultur och fritid, jag har vandrat runt, och jag har suttit i fullmäktige. Jag har skrivit en 50 interpellationer och massor av debattartiklar.

I samband med att Moderaternas fullmäktigegrupp sammanträdde lämnade Jan-Ingemar Lundström in sin avsägelse.

Under eftermiddagen kom ett kortfattat meddelande från Moderaterna:

”Lundström lämnar sina politiska uppdrag. I dag, den 20:e november valde Jan-Ingemar Lundström efter samtal med den moderata fullmäktigegruppen att lämna sitt uppdrag som ledamot i kultur- och fritidsnämnden och han är därmed inte längre förtroendevald för Moderaterna.

– Det var inget samtal.

Christina Fosnes, oppositionsråd för Moderaterna säger att hon respekterar Jan-Ingemar Lundströms val att avgå.

– Det var ingen från gruppen som ifrågasatte hans val. Det var hans eget val att skicka in skrivelsen om anställningen, och det var hans eget val att avgå.

Hon menar att det är självklart att man får ifrågasätta beslut.

– Men dilemmat är hur man gör det, och det är inte första gången som Jan-Ingemar Lundström ifrågasätter personer. Vi har ifrågasatt hur man kringgår lagen om anställningsstöd.