Lurigt får lämnades ensamt på öde ö

Kalmar Artikeln publicerades
Ett ensamt får lämnades ensamt kvar på en öde ö i Kalmarsund i två höstmånader, vilket resulterat i att fårets ägare döms för djurplågeri. Arkivbild.
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Ett ensamt får lämnades ensamt kvar på en öde ö i Kalmarsund i två höstmånader, vilket resulterat i att fårets ägare döms för djurplågeri. Arkivbild.

En 80-årig man har dömts vid Kalmar tingsrätt till dagsböter för djurplågeri sedan han lämnat ett får ensamt i två höstmånader på en öde ö.

80-åringen har flera får och brukar ha flocken på bete ute på den aktuella ön. När han i oktober 2017 tog båten ut för att hämta hem fåren för vintern upptäckte han att en av fåren låg upp och ner på marken. Han rättade upp fåret och bestämde sig för att låta det vila innan båtfärden. Då hans båt bara har plats åt halva flocken lät han fåret få vänta kvar till dagen efter.

När han återvände hittade han emellertid inte fåret, vilket han uppger för tingsrätten var märkligt då får är extremt flockberoende djur. Efter att ha letat genom hela ön utan framgång tog han med sig resten av fåren och åkte mot land. Därefter ska han ha gjort flera expeditioner till ön och letat efter fåret, utan framgång. Till slut, i december, tog han kontakt med en jägare som åkte ut och sköt fåret.

Under tiden fåret var ensamt på ön fick länsstyrelsen nys om situationen och en vilthandläggare skickades ut till ön. Efter att ha letat genom halva ön hittade han fåret, som då var blött, smutsigt och skyggt. Vilthandläggaren kom som närmast 30 meter från fåret.

Kalmar tingsrätt slår fast att fåret lämnats ensamt på ön i två månader utan tillgång till vindskydd och ordentligt foder. Vidare refereras Sveriges Lantbruksuniversitet som intygar fårens stora behov av en flock och att ett isolerat får drabbas av stress och panik.

Tingsrätten betonar i domen att det inte finns något skäl att tro att 80-åringen övergivit fåret med vilje, i stället tyder allt på att han är mån om sina djur. Han var dock medveten om fårets situation på ön och uttalade även oro för fåret till en vän, som vittnade vid rättegången.

Rätten konstaterar vidare att han inte tog hjälp av någon myndighet när han inte själv lyckades hitta fåret och det var först sedan länsstyrelsen uppmärksammat situationen som han kontaktade jägaren. Därmed anser rätten att 80-åringen förfarit grovt oaktsamt och att han ska fällas för djurplågeri.

Straffet blir 70 dagsböter á 170 kronor, totalt 11 900 kronor.