M och KD: Regionen riskerar sitt rykte som arbetsgivare

Kalmar län Artikeln publicerades
Moderaternas och Kristdemokraternas regionpolitiker är kritiska till nedstängningen av onkologen i Västervik.
Foto: Ellinor Harrysson
Moderaternas och Kristdemokraternas regionpolitiker är kritiska till nedstängningen av onkologen i Västervik.

Den kommande nedstängningen av onkologen på Västerviks sjukhus solkar ner Region Kalmar läns rykte som arbetsgivare. Det anser Moderaterna och Kristdemokraterna, som framför kritik mot de länets styrande majoritet.

Moderaterna och Kristdemokraterna riktar skarp kritik mot Regions Kalmars styrande majoritet för nedstängningen av den onkologiska behandlingsenheten i Västervik.

Enheten kommer från och med 8 maj att stängas ner tills vidare som en konsekvens av att samtliga sjuksköterskor på onkologen har sagt upp sig. Detta med hänvisning till icke-drägliga arbetsförhållanden, på grund av sjukhusets personalbrist. Därtill har det varit svårt för sjukhuset att rekrytera läkare med rätt kompetens till onkologen.

Enhetens patienter kommer nu att hänvisas till 14 mil söderut till Kalmar. I ett gemensamt utspel skriver nu regionpolitikerna Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), Kaj Holst (M) och Carl Dahlin (M) att stängningen av onkologen kommer att ge Kalmar län ett dåligt rykte som arbetsgivare.

– Tankarna går direkt till Överums hälsocentral som 2016 drabbades av personalbrist och har sedan dess inte kunnat bemannas. Resultatet är först och främst att de boende i området då liksom nu drabbas hårdast av stängningens konsekvenser och i andra hand, men ändå av vikt, solkas Region Kalmar läns rykte som arbetsgivare, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

De tre politikerna skriver att de hoppas att en dialog snart kan initieras med Länsunionen, för man tillsammans ska komma tillrätta med personalfrågan på Västerviks sjukhus.

- Moderaterna och Kristdemokraterna har presenterat skarpa förslag för att bland annat skapa bättre arbetsmiljö, bättre arbetstider, högre löner, avlastning av vårdpersonal, samt efterlyst en total genomsyn av grundbemanningsbehovet, säger Carl Dahlin och fortsätter:

– Hittills har våra förslag avslagits men nu vill Länsunionen föra en dialog i personalfrågan. Låt oss hoppas vi kan komma igång snarast. För patienterna på onkologen i Västervik, för de listade på hälsocentralen i Överum och för personalen i Region Kalmar län, säger Carl Dahlin.