M: ”Sossarnas totala dominans är bruten”

Kalmar län Artikeln publicerades
Christer Jonsson (C) och Malin Sjölander (M) från alliansen har inte gett upp tanken om ett alliansstyre.
Foto: Lindah Tisjö/Anders Johansson
Christer Jonsson (C) och Malin Sjölander (M) från alliansen har inte gett upp tanken om ett alliansstyre.

Socialdemokraterna är fortfarande största parti i landstinget, men gör ett katastrofval och backar över sex procentenheter. Deras samarbetspartner Miljöpartiet klarade inte treprocentsspärren och åker ur. Det gör att det är dött lopp mellan de båda blocken. Samtidigt går Sverigedemokraterna starkt framåt och ser ut att bli vågmästare. Att bryta blockpolitiken är dock inget som allianspartierna är särskilt sugna på. Inte i dagsläget

– Vi kommer sträva mot ett alliansstyre, säger Moderaternas oppositionsråd Malin Sjölander som menar att alliansen är det enda block som har gått ut och sagt att de vill samarbeta.

Sjölander menar också att alliansen inte nödvändigtvis behöver söka aktivt stöd över blockgränsen för att få till ett maktskifte.

– Nej, vi behöver inte söka aktivt stöd någonstans. Hur andra partier väljer att rösta, det är upp till dem.

Medan resten av allianspartierna går mer eller mindre framåt så backar Moderaterna, men Mailn Sjölander är ändå ganska nöjd.

– I riket tappar vi över tre procentenheter, medan vi på landstingsnivå bara tappar 1,2. Och vi har brutit vår sjuprocents förbannelse där vi alltid har legat sju procentenheter under riksnivån i länet, säger Sjölander som dock tycker det bästa med valresultatet är en annan bruten ”förbannelse”.

– Det bästa med valresultatet är att vi har lyckats bryta sossarnas totala dominans.

Näst störst bland allianspartierna är Centerpartiet som ser ut att göra sitt näst bästa region–/landstingsval i hela landet.

– Jag kan inte känna mig annat än glad och stolt över resultatet, säger landstingsråd Christer Jonsson (C) som konstaterar att ”vänstermajoriteten” i landstinget är ett minne bott. Samtidigt medger han att det är ett ”lurigt” läge man nu befinner sig i rent mandatmässigt.

– Det är väldigt sorgligt att Sverigedemokraterna går så pass mycket framåt och hamnar i den här vågmästarrollen.

Men precis som sin allianskollega Malin Sjölander så vill man inte prata om att bryta upp blockpolitiken. Inte än i alla fall.

– Vi i alliansen kommer att träffas för att överlägga och bedöma hur vi vill gå vidare. Det är viktigt när man är en aning trött efter en valrörelse att inte sätta ner foten för hårt och för snabbt.

Ens sak är dock säker inom alliansen, man kommer inte släppa fram en gemensam budget av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

– Vi kommer inte låta Anders Henriksson (S) tillsammans med vänstern fortsätta styra bara för att de har ett mandat mer än oss. Ett faktum som dessutom kan komma att förändras de kommande dagarna när alla röster är färdigräknade. Det är små marginaler det handlar om, konstaterar Jonsson.

Fakta

Preliminärt resultat: Landstingsvalet

S Socialdemokraterna 34,6% (−6,4)

M Moderaterna 14,5% (−1,2)

SD Sverigedemokraterna 14,2% (+4,1)

C Centerpartiet 11,8% (+1,5)

KD Kristdemokraterna 10,4% (+2,6)

V Vänsterpartiet 6,3% (+0,6)

L Liberalerna 4,9% (+0,4)

MP Miljöpartiet 2,5% (−1,5)

FI Feministiskt initiativ 0,2% (+0,1)

Fotnot: Förändring mot förra valet inom parentes

Visa mer...