(M) vill påverka flygplatsens framtid

Kalmar Artikeln publicerades
Moderata politikerna Malin Sjölander, Pär-Gustav Johansson och Jan R Andersson vill att staten ska ge de regionala flygplatserna större möjligheter att klara sig.
Foto: Andreas Yngvesson
Moderata politikerna Malin Sjölander, Pär-Gustav Johansson och Jan R Andersson vill att staten ska ge de regionala flygplatserna större möjligheter att klara sig.

Kalmar Öland Airport är viktig för regionen och hotas av den rådande politiken. Det menar moderaterna Malin Sjölander, Pär-Gustav Johansson och Jan R Andersson som tillbringade dagen på flygplatsen.

Regionråden Sjölander och Johansson, samt riksdagsledamoten Andersson besökte Kalmar Öland Airport för samtal med flygplatschefen Ronny Lindberg och hans anställda.

– Det är imponerande vilken kreativitet de har här på flygplatsen. De har många goda idéer som behövs för att de ska klara sig, säger Jan R Andersson.

Kalmar Öland Airport är en av 43 regionala flygplatser i Sverige. Till skillnad från de tio statliga flygplatserna får de inget statligt stöd.

– De förlitar sig på stöd från kommuner och regioner vilken i sin tur innebär att andra infrastruktursatsningar blir lidande då pengar till flygplatsen tas av den potten, säger Andersson.

– Ofta blir övrig infrastruktur som tåg och vägar här i Kalmar län eftersatt på grund av att staten inte vill satsa. Flyget däremot kan på vi påverka, säger Malin Sjölander.

Och påverka vill den moderata trion. Flygskatten är en sak som de riktar kritik mot.

– Flygskatten handlar bara om att få in pengar, pengarna går ju inte tillbaka till miljöarbetet, säger Sjölander.

Flygplatschefen Ronny Lindberg berättade under dagen bland annat om flygplatsens miljöarbete.

– Jag vill påstå att vi är bäst i landet där. Både SAS och BRA som flyger till Stockholm ligger långt fram när det gäller användning av biobränsle. Och Kalmar kommun klimatkompenserar alla resor de gör med biobränsle, säger Lindberg.

Moderaterna är oroliga för Kalmar Öland Airports framtid.

– Sveriges regionala flygplatser lever på undantag. Flygplatserna får inte del av de överskott som flyget skapar och ersätts inte för de samhällsviktiga uppgifter de utför. Den rödgröna regeringen har en tydlig strategi, att svälta ut det regionala flyget, säger Jan R Andersson.

– Om flygplatsen här i Kalmar försvinner hur ska folk kunna ta sig till Stockholm över dagen? Inte en jäkel kommer hit eller härifrån om flygplatsen försvinner, menar Malin Sjölander.