Magiskt och poetiskt om musikens väsen

Kalmar Artikeln publicerades
Peder Nabo spelar på glas fyllda med vatten i föreställningen D-moll är ljusgrönt.
Foto: Hanna Engstrand
Peder Nabo spelar på glas fyllda med vatten i föreställningen D-moll är ljusgrönt.

Allt går att spela på, allt går att göra musik av. När Peder Nabo undersöker musikens innersta väsen går det lika bra med en orange snöpinne och några vinglas som harpa och dragspel. Det är poetiskt, personligt och magiskt.

På lördagen var det premiär för Peder Nabos föreställning D-moll är ljusgrönt, en musikalisk resa genom historien. Extra allt, viskade någon när den var slut.

Som en koncentrerad vetenskapsman med håret på ända eller dansande dervisch i plisserad kjol, tar Peder Nabo publiken med på en magisk och vindlande resa genom musikens historia.

Vi får följa med till grottan där det äldsta beviset som finns för musik hittats, en benflöjt tillverkad för 38 000 år sedan, och vidare framåt i sökandet efter musiken.

På väggen bakom Peder Nabo projiceras  en film med en Balkan-orkester, som han spelar dragspel med.
På väggen bakom Peder Nabo projiceras en film med en Balkan-orkester, som han spelar dragspel med.

Ett spår går via Rajastan, och de som en gång lämnade landet och tog sig Sidenvägen till Europa via Egypten, där de blev kallade gypsies, och han söker samband mellan den musiken och de svenska folktonerna.

Ett annat spår är från Ljungbyholm. Peder Nabo är från Ljungbyholm, och Ljungbyholm bär han alltid med sig, förklarar han. Det var där musikskapandet började, med bandet som kunde spela en enda låt. Det var där han valde musiken, eller om det var musiken som valde honom.

Musiken har haft en magisk dragningskraft, förklarar han, och han kommer fram till att allt har alltid funnits, och allt har med allt att göra, det gäller också musiken.

Peder Nabo är ensam på scen, men har ändå sällskap. På väggen bakom och på golvet projiceras olika filmer, väldiga öknar, grottor, simmande guldfiskar, kalejdoskopiska bilder – och en orkester från Balkan som knött in sig i en liten buss och som spelar sig genom Europa, eller om det är Södermöre. Orkestermedlemmarna är misstänkt lika ett gäng musiker från Kalmartrakten, Geza Polonyi, Mats Persson, Ove Lindqvist, Thomas Hertzman, Amir Trabulsi, Niclas Höglind, Kristofer Johansson samt Martin Ellborg. I en annan film spelar fem versioner av Peder Nabo olika instrument, samtidigt som han spelar ett sjätte på scen.

Peder Nabo har varit musiker och kompositör på Byteatern i 42 år. Nu går han i pension från det jobbet, men jag antar och hoppas att han fortsätter att skapa musik på sitt alldeles egna djupt personliga vis.

Fakta

Teater

D-moll är ljusgrönt

Av och med Peder Nabo, Byteatern

Spelas på Kalmar konstmuseum till 8 februari och senare på turné

Visa mer...