Makalös succé för Jeanssons på Solbacken

Kalmar Artikeln publicerades
Operasångaren Rolf Rolf, Peter Hausenkamp, konsulparet Jeansson, Kattis Ellborg och Jörgens Nordström, samt förstebetjänten Algotsson, Martin Bergvall Nilsson.
Foto: Karin Asmundsson
Operasångaren Rolf Rolf, Peter Hausenkamp, konsulparet Jeansson, Kattis Ellborg och Jörgens Nordström, samt förstebetjänten Algotsson, Martin Bergvall Nilsson.

Fem föreställningar var lagom, trodde Kattis Ellborg inför premiären hösten 2017. Nu har blivit 60. I stort sett hela våren är slutsåld och nu har biljetterna till hösten 2019 släppts.

I september 2017 var premiär för Jeanssons - en epok på Svensknabben med Peter Hausenkamp, Jörgen Nordström, Katttis Ellborg samt Martin Bergvall Nilsson.

I tre olika scener får publiken möta familjen på Svensknabben, som byggts om från sommarhus till permanenthus för konsulparet John och Sigrid Jeansson. 1916 firades inte bara huset utan konsulparets födelsedagar med en överdådig fest, där bland annat operasångaren Rolf Rolf, okänd bror till Ernst Rolf medverkade. 1935 brann ångkvarnen, samma dag som greve Carl von Toft tillsamman med aktrisen Bessi besökte Villa Solbacken och 1952 har sonen Birger en uppgörelse med pappa John.

Förstebetjänten Algotsson, Martin Bergvall Nilsson, har blivit en publikfavorit och kommer att dyka upp igen.
Förstebetjänten Algotsson, Martin Bergvall Nilsson, har blivit en publikfavorit och kommer att dyka upp igen.

Kattis Ellborg, som spelar konsulinnan, skådespelerska och kontorist, har skrivit manus tillsammans med Jörgen Nordström, som både spelar John och Johns son. Peter Hausenkamp är greve och operasångare, och Martin Bergvall Nilsson är den uppblåste förstebetjänten Algotsson.

2 januari var det nypremiär. Jeansons spelas 15 gånger i vår, och i höst blir det ytterligare åtta föreställningar.

– Nu la vi ut biljetterna till hösten, och det har redan sålts till oktober. Det kommer att bli en bit över 80 föreställningar. Jag hävdade att fem föreställningar var lagom.

Hon hade fel. Intresset för familjen Jeansson och deras liv på Solbacken har varit enormt, och många Kalmarbor har egna minnen av familjen som under många år härskade över staden. Det sägs att under en period arbetade 70 procent av Kalmarborna för dem. Familjen ägde varvet, ångkvarnen, tegelbruk, margarinfabrik, tobaksfabrik och färjetrafiken.

– I torsdags passerade vi 4000 personer i publiken och vi har sålt över 5000 biljetter. Det är jättekul. Vi spelar mitt bland publiken, det är inte någon svart vägg och strålkastare.

Efter höstens föreställningar är det slut – för den första delen. Kattis Ellborg och Jörgen Nordström skriver på del två.

– Det måste bli en uppföljare. Det går inte att släppa Algotsson-figuren. Folk älskar honom. Vi inser att vi har skapat ett monster!