Maktlistan 2016 del 1: Plats 50-37

Kalmar Artikeln publicerades
Moderata oppositionsrådet i Kalmar, Christina Fosnes, ligger kvar på plats 48 trots vissa bakslag under året.
Foto:Ulrika Bergström
Moderata oppositionsrådet i Kalmar, Christina Fosnes, ligger kvar på plats 48 trots vissa bakslag under året.

Tre helt nya namn, varav två är kvinnor. Och två män som får lämna. Förra årets placering inom parentes.

50 (Ny) Joanna Sandell

Nya chefen på Kalmar Konstmuseum tog uppdraget som alla har en åsikt om. Vill stärka museets regionala profil. Kan tänka sig att återinföra flera hyllade evenemang från museets och Konstföreningens storhetstid som Sydosten och det stora Konstlotteriet. Den första egenproducerade utställningen handlade om hästar, ett av hennes största intressen. Blir nog mer lokalt och regionalt fokus med nye chefen.

49 (Ny) Ingemar Einarsson (C)

Lantbrukaren från Ugglebo utanför Påryd lär ta över efter kommunalrådet Anders Andersson. Har skickligt manövrerat runt ett antal politiska blindskär under året, som Salve, Bregott och utökade p-platser. Den 60-årige lantbrukaren lade ner äggproduktionen och gjorde sig av med hönsen för att helhjärtat kunna satsa på politiken.

48 (48) Christina Fosnes (M)

Säg inte Kolboda till moderata oppositionsrådet, det blir lite tryckt stämning då. Gjorde bort sig när hon officiellt menade att asylsökande låg bakom en anmäld våldtäkt i Kolboda. Fick massiv kritik och tog tillbaka. Ser ut att ha klarat ut stormen. Men är inte oomtvistad inom sitt turbulenta parti. I kulissen finns riksdagsledamoten Jan R Andersson som kanske kan tänka sig att satsa på kommunpolitiken.

47 (47) Thoralf Alfsson (SD)

Ingen annan politiker på samma nivå som Thoralf Alfsson har så många besökare på sin blogg. Toppar med fler än 10 000 per dygn och 60 000 per månad ger motvillig beundran från flera grupper. Innehållet på bloggen är detsamma. SD-politikern har nu börjat publicera domar där invandrare och asylsökande är gärningsmän som han menar att traditionella media mörkar.

46 (45) Bengt Kronblad

Lindsdals borgmästare och politiske veteranen Bengt Kronblad blir 75 nästa gång. Det är svårt att tro för dem som möter denne kämpe som numera med stor energi slåss för pensionärernas rättigheter. Tvekar inte att ta strid med sitt eget parti, Socialdemokraterna, om han menar att de inte sköter sig. Sitter med i riksstyrelsen för Pensionärernas Riksorganisation, PRO.

45 (Ny) Rebecka Persson

Juristen Rebecka Persson kom till Kalmar från Hörby och Helsingborg. Har en stor del i planeringen av den stora byggexpansionen i Kalmar och får mycket lovord av såväl politiker som medarbetare. Lite illa ute då JO kritiserade förvaltningens registrering av journalister som begärde ut allmänna handlingar. Tycks inte ha varit inblandad personligen, men tog ansvaret som chef.

44 (45) Pontuz Löfgren

Fastighetsmäklaren från Kalmar är inte bara framgångsrik företagare. Han ge även ut en egen tidning och arrangerar mycket populära evenemang i Kalmarsalen. Hans stöd till Pride i Kalmar är omtalat, liksom hans kritik mot andra företagare som inte vågar vara med. Frontar personligt mäklarföretaget som bär hans namn, bland annat som omskriven deltagare i Ironman.

43 (43) Martin Åkerberg

IKO:s klubbchef fyllde 30 i år, manövrerar skickligt på en utsatt position. Avslöjade att IKO bara var någon vecka från att gå i konkurs förra våren. Och det kan man ju göra när ekonomin blivit, om inte bra, så i alla fall inte lika eländig som tidigare. Lyckades få igenom tillståndet till alkoholförsäljning vid IKO:s hemmamatcher, nu kommer det inte användas vid mer än åtta tillfällen, lovar klubbchefen.

42 (50) Lina Isaksson-Funke

In på listan i fjol. Då kommunikationschef på länsstyrelsen. Värvades till toppbefattning hos polisen och i höst en av dem som hade huvudansvaret för press- och kommunikation i samband med påvebesöket. Påve Franciskus var så nöjd att han tackade 38-åringen med rötterna i Silverdalen med en fin medalj. Trots att karriären går spikrakt har hon säkerligen inte nått slutstationen ännu.

41 (42) Patrik Evertsson

Framgångsrika Emåmejeriets grundare och chef är inte rädd för att sticka ut hakan. Tog bort kampanjen ”Vi mjölkar kor – inte svenska bönder”, efter hot från Arla. Men fick uppmärksamhet som inte kan mätas i pengar. Mejeriet expanderar och produkterna finns numera på många orter i sydöstra Sverige. Och Evertsson fortsätter att ha synpunkter. Gift med Stihna Evertsson Johansson (C), kommunalråd i Högsby.

40 (41) Anette Andersson

Kalmars kommundirektör har en årslön på över en miljon, mer än någon politiker i Kalmar län. Håller ordning på kansliverksamheten i den expansiva kommunen och blir allt oftare personen som får gå ut och förklara och ta smällarna när politikerna föredrar att hålla sig i bakgrunden. Snabb karriär via flera chefsjobb i Kalmar och Borgholm. Syster till Electras vd Annelie Sjöstedt.

39 (44) Malin Wollin

Kalmars mest kända bloggare kastades i år tillfälligt ut från Facebook. Förra året avbröt klädkedjan Polarn & Pyret samarbetet med henne eftersom ett inlägg uppfattats som kritiskt mot regnbågsfamiljer. Det blir man inte mindre känd för. Romanen ”Till min dotter” hyllades av Linda Skugge i Aftonbladet som ”en av världens roligaste böcker". Som ljudbok är den nominerad till Stora ljudbokspriset.

38 (38) Mattias Bäckström Johansson (SD)

Sverigedemokraternas distriktsordförande från Oskarshamn sitter i riksdagen för Västernorrland. Har plats i SD:s partistyrelse och riksdagens näringsutskott. Reaktoroperatören från kärnkraftverket i Oskarshamn gläds över Donald Trumps seger i presidentvalet. Mycket korrekt framtoning. Inga våldsamma videoklipp, plumpa uttalanden eller andra pinsamheter från Johansson-Bäckström som närmar sig partiets inre krets.

37 (16) Anna Barkevall

Valdes in i Kalmar FF:s styrelse i mars. En rejäl fjäder i hatten för campingdrottningen från Böda som tog över anläggningen från sina föräldrar 2005. 50 000 gäster om året inger respekt. Men man fick inte ta över Stensö camping i Kalmar. Anna Barkevall verkar också definitivt ha lagt den politiska karriären på hyllan. Moderat med modersmjölken och aktiv i kommunpolitiken i Borgholm till 2012.


Ut från listan

Från plats 49 förra året: Anders Andersson (C)

Veteranen från Kalmar meddelade veckan innan jul att han avgår i vår. Frågan är om den rödgröna koalitionen kommer att hålla efter det.

Från plats 39 förra året: Johan Damne

Det hjälpte inte att han var BG Svedjenäs favorit till ny ordförande för Kalmar FF. Nu sitter han inte ens med i styrelsen. En oomtvistat stark ställning i Kalmars näringsliv som vd för miljardföretaget Claesson & Anderzen. Men Kalmar BTK:s succétränare från glansåren tycks vara nöjd med det och inte ha ytterligare maktambitioner, i vart fall inte för tillfället.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.