Maktlistan 2016 del 3: Plats 22-7

Kalmar Artikeln publicerades
Regiondirektör Helena Nilsson återfinns på plats 19.
Regiondirektör Helena Nilsson återfinns på plats 19.

Två helt nya namn, bägge män. Och en före detta partiledare som får lämna listan. Förra årets placering inom parentes.

22 (21) Cecilia och Mats Olsson

Högprofilerade lantbrukare och grisuppfödare på Holmsbergs gård i Ölvingstorp. Gården är en av södra Sveriges största grisproducenter. I november talade Mats Olsson för Sverige Grisföretagare och menade att grisuppfödning i framtiden kan vara en bransch för riskkapitalbolag att investera i. Holmsbergs stora satsningar blir nu omskrivna även i internationell press.

21 (36) Stefan Jutterdal

Omvald till ordförande för Fysioterapeuterna. Klättrar rejält på sjukvårdens maktlista. Från plats 31 till 24 på Dagens Medicins rikslista. Tidningen skriver: ”Är mer än en fackförbundsordförande. Han är en lobbyist för fysisk aktivitet som har satt en ganska liten yrkeskår på karta och fått makthavarnas öra. Vissa tycker han är mer inflytelserik är både Läkarförbundets och Vårdförbundets ledare”.

20 (20) Anna Hedh (S)

EU-parlamentarikern, med en månadslön på 85 000 kronor, plus mycket frikostiga ersättningar för assistenter, boende och resor, har blivit ordförande för S-kvinnorna i länet. Och det har blivit fart på verksamheten. Ny klubb bildad i Kalmar. Oroas mycket av utvecklingen inom EU, med Brexit, hårdare flytingpolitik och framgångar för missnöjespartier. Står till vänster i partiet. Arbetar för att den svenska sexköpslagen ska spridas ut i Europa.

19 (19) Helena Nilsson

Regiondirektören som tog över ruljansen på Regionförbundet förra året har kanske inte gjort så stora avtryck. Det är kanske inte så konstigt när det redan tidigare var klart att landstinget och Regionförbundet kommer att slås samman. Engagerad i den nationella regionfrågan som föll ihop som en pannkaka sedan riksdagspartierna inte kunnat komma överens. Bor på föräldragården i Eriksöre.

18 (15) Roland Åkesson (C)

Hyllningarna till Roland Åkessons politiska gärning och person hade inga gränser när han till slut definitivt berättade att han avgår under mandatperioden. "Roland Åkesson är en legend inom Centerpartiet. Det han har gjort är historiskt. Stort tack för allt du gjort, dina insatser och ditt självklara, chosefria sätt att vara är helt ovärderligt" skrev Annie Lööf efter beskedet. Kommer att ha inflytande även sedan han lämnat sin post.

17 (17) Tomas Kronståhl (S)

Länets bäst betalda kommunalråd. Ser ut att få Destination Gotland att köra färjetrafik mellan Västervik och Visby nästa år. En stor framgång för kommunen och för hela norra delen av länet. Håller därmed ställningarna trots en del bakslag under året. Gillade verkligen förslaget till ny regionindelning och föreslog Kalmar som regionhuvudstad. Nu är det klart att det inte blir några nya regioner.

16 (9) Anders Andersson (KD)

Kristdemokraten från Järnforsen var årets raket förra året. Han fick Kristdemokraternas kongress att riva upp Decemberöverenskommelsen. Det gör man inte varje år. Halkar därför ner lite i inflytande i år. Men partiveteranens förtjänster tas bland annat i anspråk i en regeringskommission för jämlik hälsa. Han är mycket aktiv debattör och ordförande för länets Kristdemokrater.

15 (22) Andrea Berg

Debattglada sjuksköterskan Andrea Berg pressade landstingsledningen till förändringar på akuten. Som en av frontpersonerna i Kalmarsund Pride har hon kunnat glädjas åt att Pride-evenemanget i Kalmar mycket snabbt har blivit ett av de mest framgångsrika i landet. Antalet deltagare i det färgglada tåget är betydligt fler än i mycket större städer i landet. Arrangörerna prisas.

14 (Ny) Mattias Rosenlund

Kalmar FF:s ordförande har en riktig maktposition. Och Rosenlund vill ha inflytande. Han är medveten om lagets och föreningens stora betydelse för hur Kalmar och länet uppfattas. Kan göra mycket positivt. Men det finns också en stor risk. Vad händer med regionens självbild när det går riktigt uselt för KFF och laget tvingas lämna fotbollens riktiga finrum?

13 (40) Annelie Sjöstedt

Vd för Kalmarbaserade elektronikföretaget Electra, med en omsättning på 1,7 miljarder. Syster till Kalmars kommundirektör Anette Andersson på plats 40. Systrarna har ett starkt maktkluster i staden. Köpte sina första 1000 aktier i bolaget i år. Rankad som landets 14:e mäktigaste, kvinnliga börschef av Veckans Affärer, trots att företagets vinst viker och bakslag i hjärtefrågan om höghastighetståg.

12 (12) Anders Åkesson (C)

Länets i särklass mest aktiva oppositionspolitiker. Att han blev av mer körkortet efter ett antal fortkörningar har inte fått honom att minska farten i politiken. Gör absolut det mesta av sin position som Centerns ledamot av Trafikutskottet. En stor mängd debattartiklar och utspel med kritik av regeringen har författats på Åkessons riksdagsrum under året. Bror till Roland Åkesson (plats 18), kommunalråd i Mönsterås.

11 (10) Ulf Nilsson (S)

Veteranen håller ställningarna. Ordförande för Regionförbundet i Kalmar län och i landstingsfullmäktige. Ordförande för Trafikstyrelsen i Kalmar län. Nationellt har han blivit ordförande i inflytelserika Svensk Kollektivtrafik. Ulf Nilsson var nästan uträknad 2009 när han lämnade alla uppdrag i Oskarshamn på grund av sjukdom. Gör förmodligen sin sista mandatperiod som toppolitiker.

10 (14) Thomas Grahl

Gotas marknadsområdeschef är kyrkligt engagerad. I år var han i debattens centrum när han ställde upp på Dag Sandahls sida i en konflikt med kyrkostyrelsen och dess ordförande Wanja Lundby-Wedin. Grahl skrev en mycket läst debattartikel i Kyrkans Tidning. Just nu går en stor del av arbetstiden åt till att analysera vad den nyligen framlagda Medieutredningen betyder för Gota.

9 (ny) Krister Björkegren

Knappast någon smakstart för Björkegren som tog över efter Alf Jönsson, som kallades till Skåne för att reda upp en krisdrabbad region. Nye landstingsdirektören har en månadslön på 130 000 kronor. Det var han som kom på idén att dra ner på antalet vårdplatser på länets sjukhus för att spara pengar och minska beroendet av hyrläkare i vården. Ett mycket omdiskuterat beslut under hösten.

8 (13) Malin Almqvist

Tjänsteförrättande landshövding – vem kunde tro det när Malin Almqvist lämnade uppdraget som oppositionsråd i samband med att kärleksaffären med Johan Persson blev offentlig. Formellt har hon nu den ytterst makten på länsstyrelsen, sedan Stefan Carlsson fick sparken. Har manövrerat för att bli kvitt anknytningen till Carlsson. Får hon jobbet som riktig landshövding? Nej, det är inte många som tror det.

7 (7) Johan Claesson

Ordföranden i den stora Claesson & Anderzénkoncernen fyllde 65 i år. På plats 75 bland landets rikaste med en förmögenhet på 2,7 miljarder kronor. Koncernen har en mycket positiv utveckling och omsatte förra året 1,4 miljarder och redovisade 786 miljoner i vinst. Koncernen hade 1314 anställda under 2015. Johan Claesson sitter med i 122 olika bolagsstyrelser.


Ut från listan

Från plats 18 förra året: Håkan Juholt (S)

Länets mest kände politiker lämnade riksdagen i år. Den förre ordföranden för Socialdemokraterna i Sverige lär numera ta igen sig på betydligt varmare breddgrader. Några avtryck i politiken har han i vart fall inte gjort under hösten. Kanske skriver han på den där boken som det ryktats om tidigare. Den lär i så fall bli en riktig bästsäljare. Verkar ha gett upp hoppet om att få något annat arbete i statens eller politikens tjänst.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.