Maktlistan 2016 del 4: Plats 6-1

Kalmar Artikeln publicerades
Kalmars starke man Johan Persson (S) förlorar sin förstaplats från föregående år.
Foto:Paul Madej
Kalmars starke man Johan Persson (S) förlorar sin förstaplats från föregående år.

Vi är framme vid den absoluta toppen av årets maktlista. Och det enda helt nya ansiktet är en 34-åring från Oskarshamn. Förra årets placering inom parentes.

6 (Ny) Laila Naraghi

Fast förankrad i Oskarshamn är den 34-åriga riksdagsledamoten som efter några månader i parlamentet skrivit 11 motioner och redan hunnit få regeringen att ta upp hjärtefrågan, ekonomiskt stöd till ungdomar att ta körkort. Det är väl få som inte skriver under på att hon har möjligheten att gå mycket långt i politiken. Hyllad av Jan Eliasson, Margot Wallström och Lena Hjelm-Wallén, bland andra.

5 (3) Anders Henriksson

Det har inte varit nåt bra år för landstingsrådet. De indragna platserna på länets tre sjukhus har använts maximalt av oppositionen. Samtidigt finns det de som menar att Henriksson blivit allt mer osynlig i landstingspolitiken Har han helt enkelt tröttnat, nu när det börjar gå lite knackigt efter flera framgångsrika år. Eller är det de större uppgifterna i SKL som lockar mera.

4 (8) P-O Persson

Ständigt denne Persson. Finns det något byggprojekt i Kalmar där P-O Persson inte har minst ett finger med. Utmärkta kontakter in i stadshuset. När Sveafastigheter drog sig ur västra delen av universitetet i hamnen fixade han in nya intressenter som tog över, Ligger själv med 10 procent i projektet. Styr också Baronen, efter förvärv tillsammans med andra. Strategisk koppling mellan köpcentrat och universitetet.

3 (6) Lena Hallengren (S)

Favorittippad när Stefan Löfven skulle utse ny gymnasieminister efter Aida Hadzialic (S). Nu blev det inte så. Men att de flesta höll riksdagsledamoten som en naturlig del av regeringen, visar att hon har gjort avtryck. I riksdagen är hon gruppledare och ordförande i Utbildningsutskottet. Gift med Jonas Hellberg (S), politisk sekreterare i landstinget. Hela den kulturintresserade familjen engagerad i teaterprojekt på Öland.

2 (1) Johan Persson (S)

Hård konkurrens med Idermark om topplatsen. Kommunalrådet från Kalmar får allt fler nationella uppdrag. Stor framgång när gamle kompisen Ardalan Shekarabi (S) och Stefan Löfven flyttade hit E-hälsomyndigheten. Ganska rejält till höger i partiet, har inga problem med samarbetet med Centern i Kalmar. Bakslag när kompisen Stefan Carlsson tvingades bort från residenset att sambon Malin Almqvist (8) ersatt ger snarast mindre inflytande.

1 (4) Lars Idermark

Högsbysonen blev i år ordförande för Swedbank sedan Anders Sundström tvingats bort efter bland annat jaktskandaler med SCA:s privatplan. Nya uppdraget ger Idermark ytterligare 2,43 miljoner i lönekuvertet, till de 11,8 miljoner han får som chef för Södra. Inte så illa för en bondpojk från Grönskåra. Återkommer nu till Maktlistans högsta position efter några år med lägre placeringar.


Ut från listan

Från plats 2 förra året: Stefan Carlsson

Fallet blir ohyggligt tungt för en landshövding. Hade förmodligen kunnat klara av att sitta kvar efter att ha berättat om sin alkoholism och behandlingen av den. Men när det avslöjades nattliga samtal till betalsextelefoner för skattebetalarnas pengar var det kört. Sitter nu på Finansdepartementet, för att utreda regionfrågan, som är nedlagd.

Från plats 5 förra året: Stephen Hwang

Linnéuniversitetets rektor ville bort från Kalmar och Växjö och sökte jobb på den betydligt mindre högskolan i Halmstad. I Halland blev man mycket överraskade och att Hwang skulle få jobbet var det egentligen inget snack om. Frågan varför han söker sig bort från Linnéuniversitetet har väl egentligen inte besvarats. Får inte uppleva universitetet i hamnen.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.