Målar rebusar och kontraster

Kalmar Artikeln publicerades

Fem små söta kaniner, och en lurpassande krokodil. Bilden kom till Nils Ekwall i en dröm. Han gillar kontraster, och han gillar kluriga rebusar.

En krokodil och fem kaniner. Akvarell, Nils Ekwall.
En krokodil och fem kaniner. Akvarell, Nils Ekwall.

– Jag har alltid varit fascinerad av krokodiler på olika vis, säger han.

En tjockhudad noshörning tittar sorgmodigt på ett litet nyfött naket barn, som hamnat på marken under den. Noshörningen och barnet är placerade i ett afrikanskt landskap.

I serien med rebusar kan man fundera på hur en bananätande haj hänger ihop med ett vinglas och en kvinnohuvud. Han målar lite lätt absurda och mycket roliga bilder, och tycker om att sätta hop saker som inte alls hänger ihop. Som barnen i Elsa Beskows ABC-bok, välkänd för alla som i varje fall är över 50 år, som hamnat i en tavla med texter på grekiska och en flygande tunna. Det går att tolka bilderna på många olika vis, och han berättar att ibland tjuvlossnar på tolkningarna.

På Konstfarstun i Kalmar visar han 14 verk.

Nils Ekwall arbetar med olja, akvarell, gouache och teckningar, och är inspirerad av konstnärer som Caravaggio, Rembrandt, Bosch och Bacon, och gör både fantasibilder och landskap och också porträtt på beställning. Han har alltid målat, och han har påbrå. Morfar hette Nils Dardel, mest känd för Den döende dandyn. Han är född 1954, och har ställt ut flitigt i landet sedan 1977.

Nils Ekwall har ställt ut ett par gånger tidigare i Kalmar, och i våras ställde han ut tillsammans med Rosemarie Holmström på Ekebyhovs slott i Ekerö.

Noshörning och bebis. Nils Ekwall.
Noshörning och bebis. Nils Ekwall.

f

Fakta

Utställning

Nils Ekwall

Konstfarstun, Kalmar

till 1 november

Visa mer...

f