Mamma misstänks ha misshandlat sin son med skärp

Kalmar kommun ,

En kvinna boende i Kalmar kommun misstänks ha slagit sin son med ett skärp. Efter en orosanmälan från socialförvaltningen åtalas hon nu för misshandel.

Det var i början av maj som en anmälan om misstanke om brott riktat mot barn skickades till polisen. Avsändare var socialförvaltningen i Kalmar kommun.

I anmälan står det att det i mitten av april skickats en orosanmälan till socialförvaltningen. Enligt handläggare ska en pojke, som är i tioårsåldern, på eget bevåg ha kommit för att prata om våldet från sin mamma.

När hon vid ett inplanerat möte en kort stund senare konfronteras med uppgifterna nekade hon, men sonen stod fast vid uppgifterna. Vid ett möte några dagar efter anmälan, nu med socialsekreterare, ska sonen ha sagt att mamman tidigare har slagit honom, men inte gör det längre.

När socialsekreterare vid samma tillfälle berättat att ”man får bråka i familjer men att man inte får slåss. Att socialtjänsten kan hjälpa föräldrar att bråka på annat sätt än att slåss”, då ska sonen ha sagt att han ”tror att mamman behöver hjälp att inte slåss”.

Enligt anmälan ska sonen ha svarat ja på frågan om det var för en vecka sedan som mamman senast slog honom. Efter att ha fått alternativ till sätt som man kan slå på ska pojken berättat att det handlar om slag med skärp.

I samband med ett senare polisförhör fotograferades skador som misstänks visa ärrvävnad orsakad av sår som pojken kan ha fått av exempelvis slag med ett skärp. I samma förhör ska pojken ha visat på sitt bälte och sedan med händerna visat hur ett slag riktats mot hans arm.

Mamman har enskild vårdnad, och pojken har ingen kontakt med sin pappa. De har bott i Sverige en kortare tid, och en viss språkförbistring gjorde att tolkhjälp vid flera tillfällen fick bytas ut.

Enligt mamman har hon inte slagit sonen, varken i Sverige eller i landet som hon och barnet har flytt ifrån: "Han är mitt barn och jag kan inte bli arg på honom". I förhör säger hon att sonen kanske ljuger då han har hört att om föräldrarna slår sitt barn kan man få bo själv och få egna pengar.

Den misstänkta misshandeln kommer nu att tas upp i tingsrätten, men när är ännu inte bestämt.