Mamman hotade riva ut sonens ögon

Kalmar Artikeln publicerades
Kalmar tingsrätt har tidigare i veckan dömt en mamma för att ha misshandlat sin dotter. Nu kommer domen mot ytterligare en mamma.
Foto: Lotta Zaar
Kalmar tingsrätt har tidigare i veckan dömt en mamma för att ha misshandlat sin dotter. Nu kommer domen mot ytterligare en mamma.

”Jag ska riva ut dina ögon”, skrek den mamman till sin son samtidigt som hon slog honom. Händelsen filmades av pappan. Nu döms den unga kvinnan till 140 dagsböter.

Den unga mamman kom till Sverige för ett par år sedan. Förra anslöt maken och de två minderåriga barnen.

Familjen har emellertid inte bott tillsammans eftersom det finns en konflikt mellan makarna

När pappan hade bott i Sverige i nio dagar ville han att barnen skulle lära känna sin mamma och familjen träffades. Barnen hade då inte träffat mamman på två och ett halvt år. Maken har berättat att han gick ut i trädgården med den yngste sonen, medan den lite äldre var kvar inne i huset med sin mamma. Där fanns också makens mor, mammans svärmor.

Pappan hade sin mobiltelefon uppe för att filma sin son i trädgården. När han hörde ljud från köket som tydde på att någon blev slagen gick han in.

Maken frågade sin mamma vad som hänt och hon berättade att frun slagit den äldsta sonen. Mannen har berättat att eftersom han hört att barns rättigheter är viktiga i Sverige filmade han när han gick in i huset. Tingsrätten har därför kunnat se en film av händelsen.

Den unga mamman ger en annan version. Hon säger att maken gör allt han kan för att göra henne galen och att han hotat henne, på grund av en ny relation hon inlett sedan hon kom till Sverige.

Hon säger att hon var arg för att barnen gått ut utan skor och hon slog då sonen lätt på foten med öppen hand. Hon vet att man inte får slå barn i Sverige och ångrar sig. Enligt hennes version nöp maken en av sönerna och började filma när han grät.

Talet om att riva ut ögonen är inte bokstavligt menat, säger hon. Barnen är vana vid att hon säger sådant sedan de är små.

Tingsrätten menar emellertid att åtalet om ringa misshandel är styrkt. Hon döms även för olaga hot när det gäller talet om att riva ut sonens ögon.

Kvinnan har tidigare anmält mannen för misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak. Den utredningen har emellertid lagts ner. Barnen bor idag hos sin mamma.

Läs mer

Mamma döms för att ha slagit 7-årig dotter