Man erkänner att han stal sin grannes trosor

Kalmar Artikeln publicerades
Mannen stal bland annat ett par svarta trosor.
Foto: Lena Gunnarsson
Mannen stal bland annat ett par svarta trosor.

En 36-årig man i Kalmar har ertappats som trostjuv. Hans granne, en kvinna i 20-årsåldern, blev misstänksam och ordnade en fälla. Mannen avslöjades och när kvinnans pojkvän pressade honom så erkände han stölderna.

Det var förra våren som det hela utspelade sig i ett hyreshus i Kalmar. Kvinnan hade märkt att underkläder försvunnit när hon tvättat. Hon och pojkvännen brukade ställa tvättkorgen utanför dörren innan de gick ner till tvättstugan.

När hon storstädade och ställde ut en kasse med kläder som skulle skänkas upptäckte hon vem trostjuven var. Genom ytterdörrens titthål såg hon grannen rota runt bland kläderna.

Kvinnan vågade inte öppna dörren utan ringde sin pojkvän. Hon var jätteupprörd och tyckte att det som hänt var väldigt obehagligt. Han trodde först inte på att grannen stal.

Några dagar senare gick han ändå med på att gillra en fälla för att se om flickvännen hade rätt. De gjorde i ordning en tvättkasse med två par svarta trosor överst och satte ut den utanför dörren.

När grannen kom hem från jobbet stod pojkvännen på vakt och spejade genom titthålet. Grannen gick i fällan och började undersöka tvättkassen. Pojkvännen öppnade dörren och frågade varför han rotade i kassen. Grannen ska då ha hållit händerna gömda bakom ryggen.

Pojkvännen anklagade grannen för att rota i tvättkassen. När han och flickvännen kollade efter upptäckte de att ett par svarta trosor saknades.

Pojkvännen ringde polisen och anmälde grannen för stöld. Han ringde också hyresvärden för att berätta vad som hänt.

En vecka efter polisanmälan konfronterade pojkvännen återigen grannen som nekade till stölden.

– Jag såg ju att du tog ett par trosor och det saknas ett par svarta, minns han att han sa.

– Jag förstår att det är jävligt pinsamt, det hade jag också tyckt. Jag hade också skämts om jag hade blivit påkommen med att stjäla trosor, jag förstår att det är jobbigt.

Då erkände grannen att han tagit två par trosor, ett erkännande som han höll fast vid när polisen förhörde honom.

Pojkvännen undrade var trosorna var och fick veta att grannen hade slängt dem.

Han undrade också varför grannen stulit dem, men fick ingen förklaring.

– Det är något som inte stämmer, jag vet inte varför jag gör det.

Inte heller för polisen har grannen gett någon riktig förklaring till sitt beteende mer än att det var spänningen i stunden som gjorde att han tog dem. Tjejunderkläder är alltid spännande och i stunden ville han ha dem. Han ville inte använda dem eftersom han hade så många egna trosor.

Pojkvännen föreslog att grannen skulle söka hjälp och uppmanade honom att flytta.

– Det funkar inte att du snor underkläder och bor kvar här.

När mannen sa att han inte kunde få någon annan lägenhet godtog pojkvännen det.

– Men då får du ge fan i vår tvätt.

För polisen berättade grannen att det inte bara var tjejunderkläder som han använde. Han klär upp sig till tjej också och det var därför han hade en massa tjejkläder i sin tvätt.

Ett tag efter polisanmälan berättade flickvännen för en nyinflyttad kvinna om vad som hänt och att hon skulle passa sig för grannen.

– Aha, är det därför det har försvunnit saker? svarade kvinnan då.

Flickvännen tyckte att det var jobbigt att bo i samma hus som trostjuven. Anledningen till att paret polisanmälde grannen var att de tyckte att sådana som snor trosor är psykiskt sjuka.

”Exempelvis Örebromannen och Anders Eklund stal trosor innan de begick grövre brott.”

Psykoterapeuten Börje Svensson har skrivit flera böcker som utgår ifrån hans erfarenheter av att arbeta terapeutiskt med såväl offer som förövare av sexuella övergrepp.
Foto: Urban Brådhe
Psykoterapeuten Börje Svensson har skrivit flera böcker som utgår ifrån hans erfarenheter av att arbeta terapeutiskt med såväl offer som förövare av sexuella övergrepp.

Psykoterapeuten Börje Svensson har lång erfarenhet av att behandla sexbrottslingar.

– Att stjäla trosor är inget jag associerar med grova brottslingar även om även de kan tycka om stulna trosor. Jag säger inte att oro är obefogat. Visst kan man polisanmäla stöld av underkläder, men huruvida det skulle vara preventivt för eventuella brott i framtiden kan ingen veta.

Enligt Börje Svensson är trostjuven inte ensam om sitt begär.

– Jag tror att det finns ganska många som drivs av ett något perverst sug att ha på sig någon annans trosor. För en del kan det kännas extra upphetsande att ta på sig en kvinnas otvättade trosor. Sexualiteten kan ockuperas av många besynnerliga egenheter.

Den 36-årige mannen får villkorlig dom och har gått med på att betala 16 400 kronor för trosstölderna i form av 60 dagsböter à 260 kronor samt 800 kronor till Brottsofferfonden.