Persson om Holmberg: ”Inte rätt att använda uppgifter på det sätt som skedde”

Kalmar Artikeln publicerades
Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).
Foto: Mats Holmertz
Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).

Man ska följa lagar och regler. Händelsen är anmäld och utreds, och då få man avvakta, och sedan se och lära.

Det var Johan Perssons (S) inställning när händelsen med socialnämndsordföranden Roger Holmbergs Facebook-inlägg debatterades av fullmäktige.

Kalmar

Roger Holmberg (S) som är ordförande i socialnämnden skrev ett uppmärksammat inlägg där han informerade om det stöd rullstolsburne Emil Hellkvist fått av kommunen. Emil Hellkvist menar att han förgäves försökt få hjälp av socialnämnden.

Curt Gustafsson (SD), ledamot i socialnämnden, undrar i en interpellation om kommunledningen anser att sekretesslagstiftningen tillämpats rätt, vad som brustit och hur kommunledningen tänker agera för att det inte händer igen.

Roger Holmbergs FB-inlägg debatterades på kommunfullmäktige.
Foto: Karin Asmundsson
Roger Holmbergs FB-inlägg debatterades på kommunfullmäktige.

Johan Persson säger, liksom tidigare, att han och partiet har mycket stort förtroende för Roger Holmberg som ordförande i socialnämnden.

– Låt oss börja med det uppenbara. Det är inte rätt att använda uppgifter på det sätt som skedde. En professor i statsvetenskap har sagt att det är ett klockrent brott. Jag tycker att kommunledningen skulle kunna säga ”ja, det var fel. Vi gjorde fel”.

– Jag tycker att jag var tydlig. Lagstiftningen ska följas. Roger Holmberg har bett om ursäkt.

Christopher Dywik (KD) uttrycker förståelse för Holmbergs känslor, men menar att han borde göra time-out, och Christina Fosnes (M) tycker att det var extremt omdömeslöst:

– Här har vi en ung kille som slåss för sitt liv och sin framtid och som upplever att han bollats mellan olika myndigheter. Jag tycker att Roger Holmberg ska fundera på om en paus från uppdraget kan vara lämpligt.

Holmbergs Facebookinlägg är anmält till polisen, JO samt IVO, Inspektionen för vård och omsorg.