Många Kalmarbor pantar i den nya expressautomaten

Kalmar Artikeln publicerades
Foto: Lindah Tisjö

I somras installerades Pantamera Express på Flygstadens återvinningscentral i Kalmar och Kalmarborna har redan samlat in 330 000 burkar och PET-flaskor genom pantautomaten.

– Det är jättekul att se att så många Kalmarbor redan har hittat till pantautomaten och pantar samtidigt som man åker med annat till återvinningscentralen, säger Carita Classon, produktchef på Returpack i ett pressmeddelande.

I en Pantamera Express kan den som pantar hälla i panten direkt från säcken och att blanda burkar och PET-flaskor är inget problem. På bara ett par minuter har maskinen sorterat och räknat ihop ett hundratal förpackningar och dessutom kan den som pantar välja mellan tre olika utbetalningssätt; att få panten insatt på sitt konto, som värdecheck eller att skänka sina pantpengar till välgörenhet.

Den mängd pant som hittills har samlats in av Kalmarborna genom Pantamera Express innebär en energibesparing på 66 000 kilowattimmar. Den energin räcker för att ladda nästan 8 000 mobiltelefoner i ett helt år.

– Pantamera Express är en av våra största satsningar de senaste åren och Kalmar är det senaste tillskottet av kommuner som har installerat pantautomaten. Nu finns automaterna på 31 olika platser runt om i landet och vårt mål är att det ska bli ännu fler, säger Carita Classon.

Flygstadens återvinningscentral i Kalmar.
Foto: Lindah Tisjö
Flygstadens återvinningscentral i Kalmar.

Alla pantare är dock inte helt nöjda med automaten. När Ida Edvinsson från Kalmar var här med sin familj för några månader sedan och skulle panta så blev det inte riktigt som hon hade tänkt sig.

– Vi brukar samla på oss massor av pant och panta allting på en gång för att sedan sätta in pengarna på barnens sparkonto, säger Ida Edvinsson.

Så familjen åkte till expressautomaten och hade med sig flera sopsäckar fulla med pant. De hällde i den första säcken och automaten räknade panten till 150 kronor. Därefter slocknade automaten och Ida blev konfunderad och frågade personalen på plats vad de skulle göra.

– Och gubbarna här sa att vi bara skulle fortsätta att hälla i, att automaten hade koll. Så vi hällde i ytterligare tre säckar pant för omkring 300 kronor, men den panten registrerades inte, säger hon.

Ida Edvinsson och hennes familj är inte alls nöjda med expressautomaten.
Foto: Lindah Tisjö
Ida Edvinsson och hennes familj är inte alls nöjda med expressautomaten.
Pantautomaten där man kan hälla i och blanda både burkar och PET-flaskor.
Foto: Lindah Tisjö
Pantautomaten där man kan hälla i och blanda både burkar och PET-flaskor.

Ida har efter händelsen mejlat till Pantamera vid ett flertal tillfällen och försökt få sina pengar, men hittills utan resultat.

Intressant fakta

Såhär mycket kWh ger pant

En enhet (burk/flaska) ger i genomsnitt 0,2 kilowattimmar (kWh).

Att ladda en mobiltelefon i ett år har en energiåtgång på 8,32 kWh.

Visa mer...