”Många önskade att Sydosten skulle komma tillbaka under uppehållet”

Kalmar Artikeln publicerades
Anneli Berglund berättar att det är viktigt att konstnärer får visa upp sin konst.
Foto: Paul Madej
Anneli Berglund berättar att det är viktigt att konstnärer får visa upp sin konst.

I oktober återkommer Sydosten för andra året sedan uppehållet. Årets Sydosten ägnas åt bildkonst och Kalmar konstmuseum hoppas på att få in många bidrag.

Förra året återupptogs konstutställningen Sydosten. Nu återkommer den jurybedömda utställningen för andra året sedan uppehållet. I år är det den enda riktlinjen bildkonst, sedan får konstnärerna själva välja vad de ska göra och vilka tekniker de ska använda.

– Det är upp till var och en av konstnärerna. Man ska bidra med det man själv är intresserad av, säger Anneli Berglund, konstkonsulent.

Anneli Berglund berättar att alla kan delta i utställning, så länge de har en koppling till Småland, Blekinge och Öland. Oavsett om man är professionell konstnär eller amatör. Dessutom finns det ingen åldersgräns.

– Det är roligt att få ett stort spektra av åldrar. Alla har ju samma intresse, säger Berglund.

Sydosten har pågått sedan 70-talet säger Anneli Berglund, men för några år sedan tog de ett uppehåll med konstutställningen. Berglund förklarar att anledningen till uppehållet var för att Kalmar konstmuseum ville ta en paus från just den sortens konstutställning och hitta nya sätt att ha konstutställningar på. Under uppehållet blev det tydligt att både konstnärer och besökare saknade utställningen.

– Många önskade att Sydosten skulle komma tillbaka under uppehållet, säger Anneli Berglund.

Anneli Berglund förklarar att utställningar som denna, där både amatörer och professionella konstnärer får chansen att visa upp sin konst, är viktiga då de får chansen att visa upp sin konst. Enligt Berglund ger utställningen amatörkonstnärer en skjuts att vidareutbilda sig och utvecklas. Berglund förklarar också att utställningar är värdefullt för konstnärer att ha på CV:et.

Sydosten är en jurybedömande konstutställning med en jury på tre personer, som bestämmer hur utställningen utformas. Än så länge är det inte bestämt vilka som kommer ingå i årets jury.

Mellan den 3 september och 3 oktober kan konstnärer skicka in sitt bidrag och konstutställningen börjar den 27 oktober.