Många turer kring det tomma boendet

Kolboda Artikeln publicerades
Kolbodagården i Kolboda.
Foto: Anders Johansson
Kolbodagården i Kolboda.

Hösten 2015, under den stora flyktingkrisen köptes Kolbodagården av Kalmarhem på order från kommunen för att användas som flyktingboende. Den 8 mars året därpå köptes sedan fastigheten av Kalmar kommun.

Anledningen till att kommunen själva inte köpte fastigheten direkt berodde på prislappen. Utan ett beslut från kommunstyrelsen låg gränsen för inköp på 6 675 000 kronor, priset för Kolbodagården var omkring 8 miljoner. Ett pris som många tyckte var långt över det egentliga värdet.

Eftersom det var brådskande med att få fram boenden till den stora grupp unga, ensamkommande asylsökande valde kommunen att gå genom Kalmarhem för att kunna köpa fastigheten.

Från köpet under hösten 2015 fram till att Kalmar kommuns köp i mars 2016 var det Kalmarhem som hyrde ut fastigheterna till socialförvaltningen.

Den 12 november, dagen efter att Kalmarhem köpte Kolbodagården införde regeringen de nya gränskontrollerna och de hårdare asylreglerna. Som ett resultat av detta stannade tillströmningen av nya unga asylsökande upp och behovet av det nya boendet i Kolboda var inte längre lika stort.

För att Kolbodagården skulle klara kraven som finns för ett flyktingboende krävdes stora investeringar, bland annat för att göra lokalerna vinterbonade. Totalt har kommunen investerat 6,8 miljoner kronor.

Sedan en lång tid tillbaka står de 30 platserna i lokalen tomma och kostar ändå socialförvaltningen omkring 176 000 kronor varje månad, något som Östra Småland rapporterade om tidigare i år.

Efter detta förklarade socialförvaltningen tillsammans med serviceförvaltningen att man tittade på möjliga lösningar, bland annat uthyrning och försäljning.

– Vi ser över alla alternativ. Det kan vara att hyra ut anläggningen externt eller använda den för kommunal verksamhet eller att sälja den, förklarade Peter Arnesson, chef på serviceförvaltningen den 9 maj 2019 till Östra Småland.

Men nu står det alltså klart att kommunen väljer att sälja boendet.