Många vet fortfarande inte vad bäst före betyder

Kalmar Artikeln publicerades
Har du koll på vad bäst-före-datum innebär? Och skillnaden på det och sista förbrukningsdag? Massa mat slängs i onödan varje år.
Foto: MAJA SUSLIN / TT
Har du koll på vad bäst-före-datum innebär? Och skillnaden på det och sista förbrukningsdag? Massa mat slängs i onödan varje år.

Många människor slänger mat i onödan, av okunskap. Var femte svensk kan inte skilja på bäst före-dag och sista förbrukningsdag.

Det framgår av en Sifo-undersökning från företaget Matsmart.

– Det går utmärkt att äta mat även om bäst före-dagen är nära eller har passerats. Matsmart vill minska matsvinnet genom att öka kunskapen om datummärkningen, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

Matsmart lät Sifo fråga 1 000 svenskar om de visste skillnaden mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag. Totalt 14 procent svarade nej, medan 8 procent svarade tveksam/vet ej. Sifo ställde samma fråga även förra året. Då var det en tredjedel som inte visste skillnaden mellan sista förbrukningsdag och bäst-före-datum, mot alltså en femtedel i år.

Bland invånarna i Kalmar län finns en del som har bättre koll. Under 2017 räddade Matsmarts kunder i Kalmar län 50 ton mat från att slängas.

– Utvecklingen går åt rätt håll, men det finns fortfarande mycket kvar att göra, säger Karl Andersson.

Bäst före-datumet är en garanti från producenten att varan håller samma kvalitet som vid tillverkningstillfället.

– Ett paket makaroner, en flaska mineralvatten eller olivolja blir inte dålig bara för att bäst före-datumet närmar sig, säger Karl Andersson.