”Många vill veta vad vården kostar”

Kalmar Artikeln publicerades
Liselott Heiding, tandvårdschef i Kalmar, menar att många uppskattar friskvårdsavtalets trygghet.
Liselott Heiding, tandvårdschef i Kalmar, menar att många uppskattar friskvårdsavtalets trygghet.

– Friskvårdsavtalet ger patienterna en trygghet och kan jämföras med en försäkring. Väldigt många uppskattar att veta att tandvården inte kostar mer än det som betalas som månadsbelopp.

Det säger Liselott Heiding, tandvårdschef vid landstinget i Kalmar.

Hon känner inte till den kritik mot avtalen som Östra Småland berättat om och uppmanar patienterna att ta kontakt med sin egen Folktandvård.

Omkring 40 procent av alla tandvårdspatienter hos folktandvården i Kalmar län har ett friskvårdsavtal. Den som vill ha ett avtal får sin tandstatus undersökt och placeras sedan i någon av tio arvodesgrupper. Många lagningar och sämre tänder gör att månadskostnaden blir högre.

Billigaste prisklassen är 50 kronor i månaden, dyraste 687 kronor. Unga upp till 29 år och den som är 65 år eller äldre betalar en lägre summa på grund av det statliga tandvårdsbidraget.

Men när den månatliga avgiften väl har betalats ingår en stor del av den vanligaste tandvården. Det kan handla om såväl undersökningar som rotfyllningar, borttagning av tandsten och akuttandvård.

Riktigt stora arbeten som bryggor ingår emellertid inte.

Det innebär att för den som inte behöver göra några kostsamma arbeten under avtalsperioden kan frisktandvården bli dyrare än att göra ett besök hos tandhygienisten som man bokat själv.

– Det är tråkigt om någon är missnöjd och mitt råd är att man tar kontakt med sin tandvårdsmottagning, säger Liselott Heiding.

– De som tecknar ett avtal gör det oftast för tryggheten, man vet precis vad kostnaden för tandvården är på ett år.