Mångmiljonförlust väntas för Kolbodagården

Kolboda Artikeln publicerades
Nu går Kolbodagården ut till försäljning.
Foto: Isabella Kilvéus
Nu går Kolbodagården ut till försäljning.

Nu kommer Kolbodagården ut till försäljning och hamnar prislappen för fastigheten där mäklarna förutspår väntar en mångmiljonförlust. Under onsdagen visades objektet upp under en presskonferens.

Gården köpte Kalmar kommun under början av 2016 för omkring 8 miljoner i samband med flyktingkrisen och det stora behov av nya bostäder som uppkom. I samma veva som detta införde regeringen hårdare asylregler och efter att ha använts som flyktingboende i en kort period har fastigheten med de 30 platserna stått tomt.

När Svensk Fastighetsförmedling nu har fått uppdraget att sälja fastigheten har man inte satt något utgångspris.

– Vi kommer inte sätta något pris, men vår pristanke är att det ska hamna någonstans mellan 9,5 och 13 miljoner, säger mäklaren Håkan Hellström.

För att gården överhuvudtaget skulle klara av de krav som finns för ett flyktingboende krävdes stora investeringar, bland annat för ett nytt ventilationssystem, brandlarm och för att göra huset vinterbonat.

Enligt uppgifter ska renoveringen ha kostat 11 miljoner, och tillsammans med köpet för 8 miljoner blir totalkostnaden för Kolbodagården någonstans i närheten av 19 miljoner.

Kommunalrådet Johan Persson (S) menar att de stora investeringarna kunnat finansierats med medel från Migrationsverket.
Foto: Tomas Löwemo
Kommunalrådet Johan Persson (S) menar att de stora investeringarna kunnat finansierats med medel från Migrationsverket.

Kommunalrådet Johan Persson (S) menar samtidigt att det inte är kommunen som förlorat på renoveringarna utan att kostnaderna kunnat skrivas ner med hjälp av Migrationsverket.

– Det blir ingen förlust för oss utan vi har kunnat skriva ner våra investeringar med hjälp av överskottsmedel som vi fått av Migrationsverket.

Enligt honom kommer kommunen att undvika att gå med förlust även om priset blir lägre än det mäklarna förutspått.

– När jag kollat räcker det med en försäljning på 7,5 miljoner för att vi ska gå plus-minus-noll.

2016 köpte kommunen också fem Attefallshus för 1 950 000 kronor, tänkta som flyktingboenden i Påryd. Innan köpet genomfördes fanns inget bygglov och det beviljades inte heller efteråt. Ett par år efter köpet när husen fortfarande stod oanvända såldes de till en privatperson för omkring hälften av priset kommunen betalat.