Mannen som dödade Astrids son åtalas

Kalmar län Artikeln publicerades
Drogen fentanyl säljs ofta i form av nässpray.
Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Drogen fentanyl säljs ofta i form av nässpray.

Nu åtalas mannen vars droger dödade Astrids son. Den 24-årige man från Motala som sålde dödsdrogen fentanyl misstänks för dråp på 11 personer som avlidit efter att ha använt de droger mannen sålde via nätet.

För lite drygt ett år sedan berättade vi om Astrid, som bor på en ort i Kalmar län. I oktober 2017 fick hon besked att den djupt avhållna sonen, avlidit i Växjö efter att ha använt den livsfarliga drogen fentanyl.

Han hade kommit över den genom den nu åtalade mannen i Östergötland som sålt via nätet. Drogen säljs ofta i form av nässpray.

– Jag hatar förstås dem som sålt det här, sade Astrid till vår tidning. Men det ger mig inte min son tillbaka.

Den man som nu ställs inför rätta i Östergötland åtalas för dråp. Det är en skärpning av brottsrubriceringen jämfört med andra fentanylförsäljare som åtalas för vållande till annans död.

Dråp är ett uppsåtligt brott. Alltså säljaren var medveten om att drogen kunde döda.

"Jag menar att det här varit ett systematiskt tillvägagångssätt, bedrivet i stor omfattning via ett företag utan kontroll över spridningen och som givit den åtalade mannen stora inkomster. Den misstänkte mannen har varit likgiltig inför att fentanylanaloger kan döda och att det är lätt att ta en överdos", säger Britt-Louise Viklund i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

De droger Motalabon sålde orsakade 11 personers död. Astrid son var en av dem.

Han blev bara 32 år. Han mådde inte bra och saknade jobb. Livet var lite struligt. Men han hörde ofta av sig till sin mamma och de hade en bra och nära relation.

När Astrid inte fick fatt i sin son trots många telefonsamtal ringde hon polisen. De avfärdade henne inte utan förstod att något kunde ha hänt. Man åkte till lägenheten i Växjö, tog sig in och fann sonen död.

– De kom hem till mig mitt i natten och berättade det hemska. Det är det värsta jag varit med om.

Fentanyl är en drog som blockerar andningen och den som använder den kan kvävas till döds. Det är en variant av det smärtstillande läkemedlet fentanyl, som har en legat användning.

Två bröder har tidigare dömts för åtta fall av vållande till annans död, sedan de sålt fentanylvarianter via nätet som användarna dött av.

Den åtalade mannen nekar till brott.

De män som köpte substansen av 24-åringen kom från Härnösand, Hässleholm, Jönköping, Kiruna, Karlshamn, Sundsvall, Upplands Väsby, Uppsala, Vimmerby, Västerås och Växjö.

Mamman heter egentligen inte Astrid.