Mathias Ripheden blåser nytt liv i hyttan

Kvarnholmen Artikeln publicerades
 Mathias Ripheden ser ljust på framtiden och hoppas kunna väcka nytt intresse för Glasriket.
Foto: Ida Fältander
Mathias Ripheden ser ljust på framtiden och hoppas kunna väcka nytt intresse för Glasriket.

Mathias Ripheden har tagit över hyttan i Västerport och räknar med att butiken öppnar under maj månad.

I slutet av april stängde Dennis Westholm för sista gången dörrarna till Westholms Glasstudio i Västerport, där han varit verksam i mer än tjugo år. Redan en månad tidigare hade Mathias Ripheden officiellt tagit över hyttan med tillhörande butik för att göra den till sin egen. Kort inpå nyöppningen slår ugnens glödande värme återigen ut mot portvalvet, där våren utanför för stunden verkar ha gett vika.

Mathias själv är i full gång med att hälla glasmassa i en form. Under tiden berättar han om sitt yrkesliv. Han har varit aktiv i branschen sedan i början av 1990-talet, då han kom till Orrefors. Sedan mer än femton år tillbaka har han arrangerat hyttsill i Pukeberg.

När Dennis Westholm började som lärare i Pukeberg under sommaren i fjol, hade han samtidigt bestämt sig för att sälja hyttan i Västerport. Detta berättade han för Mathias som nappade på att ta över, då detta skulle vara ett naturligt steg i hans liv i glastillverkningens tjänst.

Öppningen av hytta och butik på Kvarnholmen innebär att Mathias nu har inte mindre än tre försäljningsställen; i Kalmar, Nybro och Kosta.

– Kalmar är en mycket intressant stad turistmässigt. Jag hoppas kunna locka intresse för Glasriket hos de som kommer till mig. En del hyttor är fortfarande igång och jag vill få turisterna att förstå hur nära det ligger, att det bara är trettio minuter dit med bil.