Mattias Karlsson (SD) besökte en soffgrupp på Larmtorget

Kalmar Artikeln publicerades
Erika Norberg och Mattias Karlsson samtalar.
Foto: Matilda Johansson
Erika Norberg och Mattias Karlsson samtalar.

Stadsfesten har i år en politisk programpunkt – Valet 2018, soffsamtal. På torsdagen var Mattias Karlsson (SD) och Max Troendlé (MP) på plats i soffan för att bli intervjuade av Erika Norberg.

Den nya programpunkten på Stadsfesten ska ge publiken en möjlighet att lära känna både riksdagsledamöter och lokala politiker lite bättre. Erika Norberg blandade seriösa frågor, som miljö och integration, med mer lättsamma frågor, som godis- och filmsmak. På grund av sommarens värmebölja kom mycket av samtalen att kretsa kring klimathotet.

– Sverige kan inte rädda världen. Vi angriper miljöfrågorna som vi angriper flyktingpolitiken. Vi måste lägga in insatserna där de gör som allra mest nytta. Vi vill bland annat öka klimatbiståndet. Det gör mer nytta att sätta det första filtret på en skorsten i Indien än att sätta det femtonde filtret på en skorsten i Sverige, säger Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen.

Max Troendlé, Miljöpartiets ordförande i Kalmar län, var av en helt annan åsikt.

– Jag tycker det är ett fruktansvärt hyckleri att säga att Indien eller Kina ska ställa om till hållbart först. Klimaten är vår tids ödesfråga. Vi måste agera snabbt. I Sverige lever vi som att vi har 4,2 jordklot. Vår konsumtion påverkar andra platser på jorden så vi måste ta ett ansvar för de utsläppen.

På fredag är Johan Persson (S) och Christopher Dywik (KD) på plats i soffan klockan 15.00.

Max Troendlé blir intervjuad av Erika Norberg
Foto: Matilda Johansson
Max Troendlé blir intervjuad av Erika Norberg