Nyheter

Max Andersson byter parti – går från MP till nystartade Vändpunkt

Kalmar / Bryssel Artikeln publicerades
Max Andersson, uppvuxen i Kalmar, har gått med i det nya partiet Vändpunkt.
Foto: Catharina Fyrberg
Max Andersson, uppvuxen i Kalmar, har gått med i det nya partiet Vändpunkt.

Miljöpartiets EU-parlamentariker Max Andersson ha gått med i det nya partiet Vändpunkt, med sikte på valet till EU-parlamentet i maj. Han är son till Östra Smålands tidigare chefredaktör Jan G Andersson.

Max Andersson menar att de gröna har svikit sina ideal.

På Facebook skriver han:

”Idag lämnar jag efter långt övervägande Miljöpartiet och går över till det nya Partiet Vändpunkt (PV). Jag har varit medlem i Miljöpartiet större delen av mitt vuxna liv och partiet kommer alltid ha en plats i mitt hjärta, men jag är övertygad om att det behövs ett nytt parti som både tar klimatkrisen på allvar och arbetar för minskade ekonomiska klyftor. Jag hoppas att Vändpunkt kan flytta samhällsdebatten åt rätt håll, och att det blir ett parti där det finns större utrymme för kritik mot EU:s överdrivna centralisering. Det känns vemodigt, men det är också väldigt spännande och inspirerande att komma igång med detta nya.”

Partiet Vändpunkt behöver 1500 namnunderskrifter, få fler medlemmar och skramla ihop 500 000 kronor för att kunna kandidera till EU-parlamentet. Når man målet om namn och kapital ska kandidaterna till EU-valet lanseras senast den 28 februari.

I förra veckan meddelade Carl Schlyter, tidigare riksdagsledamot och EU-parlamentariker för Miljöpartiet, att han tillsammans med andra tidigare MP-ledamöter bildat det nya partiet.

Max Andersson sitter i EU-parlamentet sedan 2014 som en av fyra ledamöter från partiet. Inför årets val placerades han på plats fem i valberedningens förslag till lista, men avsade sig sin kandidatur och tar nu ett steg till

Han sitter kvar som vilde i EU-parlamentet, men i den gröna gruppen. Han tänker jobba intensivt den närmaste veckan för att hans nya parti ska få ihop de 1 500 underskrifter som krävs för att kunna ställa upp i valet till EU-parlamentet den 26 maj.

Vändpunkt har nu omkring 700 medlemmar.