Max Troendlé tar över MP i Västerbotten

Kalmar/Umeå Artikeln publicerades
Max Troendlé, språkrör för Miljöpartiet i Kalmar län har kallats in av partistyrelsen för att tillfälligt ta över det bråkiga distriktet i Västernorrland. De gamla styrelsen har fått sparken och Troendlé tar över klubban.
Foto:Eric Arenius
Max Troendlé, språkrör för Miljöpartiet i Kalmar län har kallats in av partistyrelsen för att tillfälligt ta över det bråkiga distriktet i Västernorrland. De gamla styrelsen har fått sparken och Troendlé tar över klubban.

Max Troendlé, 22, språkrör för Miljöpartiet i Kalmar län skickas av partiledningen till Västerbotten för att ta över ledningen av det mycket bråkiga distriktet.

Max Troendlé har av Miljöpartiets ledning utsetts till distriktsordförande även i Västerbotten, sedan den tidigare distriktsstyrelsen helt enkelt fått sparken.

– Jag tar nattåget upp till Umeå i kväll (onsdag). Men arbetet har redan börjat, säger han när vår tidning ringer upp på onsdagsförmiddagen.

– Det handlar, till att börja med om att prata med många människor. Det mycket positiva är att många redan hört av sig och är glada för att partiledningen ingripit.

Max Troendlé är språkrör för Miljöpartiet i Kalmar län, och valdes i maj in som ledamot i partistyrelsen, där han är den näst yngsta ledamoten.

Det måste vara mycket hedrande att få ett så svårt uppdrag efter bara ett halvår i partistyrelse. Du måste ha gjort intryck.

– Det är klart att jag är smickrad över att ha fått förtroendet. Det känns bra att man tror att jag kan göra någon nytta där. För det kommer inte att bli lätt, det är jag mycket medveten om.

Faktum är att Miljöpartiets interna bråk i Västerbotten nästan är jämnåriga med Max Troendlé. De kan ledas 20 år tillbaka i tiden och har de senaste 10 åren blivit allt mer allvarliga. Striderna i Miljöpartiet i Västerbotten i allmänhet och Umeå i synnerhet har varit många och splittringen är mycket djup. Till slut begärde både medlemmar och avdelningar att partiet skulle agera på riksplanet.

I enlighet med partiets stadgar gick då partistyrelsen in och avsatte distriktsstyrelsen.

Samtidigt tillsattes en interimsstyrelsen, eftersom distriktet enligt stadgarna måste ha en styrelse med ordförande. Det var i det läget Troendlé fick uppdraget.

Hur lång tid kommer du att leda partiet i Västerbotten?

– Det finns ingen tidsram. Vi får bedöma det efter hand. Vi ändrar nu en del i den formella arbetsordningen och rutinerna. Det är mycket viktigt att alla får komma till tals. Det måste till ett samtal och ska inte vara så att enkel majoritet alltid räcker för att besluta i viktiga frågor.

Ska du fortsätta att vara språkrör också för distriktet i Kalmar?

– Ja, det blir ingen skillnad. Jag kommer inte att flytta till Umeå utan reser upp ungefär en gång i månaden.

Vi går in i en valrörelse, med en total splittring i ett av de distrikt, där ni har en riksdagsledamot. Du ska ena de stridande, är det inte risk att det påverkar arbetet i Kalmar?

– Vår ambition är att lösa det här så snabbt som möjligt och jag är ju inte ensam. Det är klart att det inte är bra att ha det så här i början av en valrörelse. Men alternativet, att ha en hel valrörelse med det läge som varit i Västerbotten är sämre.

Är Västerbotten ett starkt fäste för partiet?

I Västerbotten styr vi i Umeå tillsammans med Socialdemokraterna och även landstinget. Det är ett viktigt område för vårt parti.

Så du är beredd att ta hand om Västerbotten ett bra tag?

– Har man väl gått in så här går det inte att lämna innan situationen är löst. Det kommer att bli en ny styrelse, men inte förrän vi är säkra på att det är det bästa för partiet och medlemmarna.

Miljöpartiet har även tidigare gjort stora insatser för att lösa problemen i Västerbotten tidigare. Det har bland annat tillsatts externa mötesordföranden. Men inget har hjälpt. Många förtroendevalda har hoppat av.

Förutom Max Troendlé , består den nya interimsstyrelsen av Marléne Tamlin, Göran Hådén och Janine Alm Ericson, de sitter alla med i partistyrelsen

Det är inte alla miljöpartister som hyllar partistyrelsens beslut och att Max Troendlé blir ny distriktsordförande. Partiets riksdagsledamot Jabar Amin har anklagat partistyrelsen för toppstyre och valmanipulation. Riksdagsledamoten har emellertid i sin tur utsatts för kraftig kritik efter sitt uttalande.

Fakta

Max Troendlé

Född. 1995 i Toronto. Pappa är uppvuxen i USA men flyttade till Kanada när han riskerade att inkallas till Vietnamkriget. Där träffade han Max mamma.

Familj: 2 föräldrar, bror.

Jobb: Just nu är det politiker.

Utbildning: Har studerat filosofi och retorik.

Fritid: Är inte så mycket just nu. Men renoverar en gammal buss som är tänkt att bli bostad framöver.

Bil: Nej.

Mat: Gillar pasta och tycker om att själv laga mat.

När jag tittar på tv: Blir bara nyhetsprogrammen.

Visa mer...

Fakta

Politiken i Västerbotten

Studentstaden Umeå dominerar länet. i hela Västerbotten bor något fler invånare än i Kalmar län, 268 000, av dem bor 111 503 i Umeå. Socialdemokraterna är det dominerande partiet, efter valet 2014 följde man exemplet från riksdagen och styr Umeå tillsammans med Miljöpartiet.

Av Västerbottens 10 riksdagsmandat fick Miljöpartiet ett. Det gick till Jabar Amin, som 1998 lämnade Socialdemokraterna för att gå till MP. Han har kritiserat partiledningen och menat att man velat införa en tystnads- och lydnadskultur. Amin har i sin tur anklagats för att ha en betydande del i de problem som drabbat partiet i Västerbotten.

Visa mer...