Medicinkliniken hårdast drabbad av personalbristen

Kalmar Artikeln publicerades
Annkristin Svensbergh, sjukhuschef för Länssjukhuset i Kalmar, säger att sommaren har varit tuff än så länge.
Foto: Lisa Dahlgren
Annkristin Svensbergh, sjukhuschef för Länssjukhuset i Kalmar, säger att sommaren har varit tuff än så länge.

Personalbrist, övertidstimmar och stressiga arbetspass. Personalen på Länssjukhuset upplever att det periodvis har varit tungt att jobba under semestertiden.

– Sommaren har varit tuff än så länge och det har medarbetare upplevt och beskrivit, säger Annkristin Svensbergh, sjukhuschef för Länssjukhuset i Kalmar.

Det har varit ett högt tryck på sjukhusen i länet under semestertiden. Sjuksköterskor från Länssjukhuset i Kalmar beskriver att det har varit påfrestande med övertidstimmar, tung arbetsbelastning och stressiga arbetspass. Ibland har det inte funnits tid att ta pauser för att äta eller gå på toaletten.

– En del personer jobbar från kvart i sju på morgonen till halv tio på kvällen, även om de skulle ha slutat vid halv fyra. Sedan ska de jobba dagen efter vid kvart i sju igen. Det tär på en mentalt och fysiskt, berättar sjuksköterskan Kim för Östra Småland. Kim heter egentligen någonting annat.

Att sjuksköterskorna och läkarna står med händerna fulla beror på personalbristen som råder under semestertiden. Det finns också sjukhusavdelningar som har drabbats hårdare än andra menar Annkristin Svensbergh.

– Vi har en personalbrist och då handlar det framförallt om sjuksköterskor. Det är inget unikt för Kalmar län, utan så ser det ut i hela landet. En klinik som har drabbats hårt av bristen på sjuksköterskor är medicinkliniken. Det kan bland annat bero på tidigare sammanslagningar.

Hur påverkas patienterna av att ni är underbemannade?

– Patientsäkerheten är vår högsta prioritet, men vi kan aldrig garantera att det inte kan hända negativa saker. Det kan jämföras med en flygning. Där går det inte heller att garantera passagerarnas säkerhet helt och hållet. Vi jobbar hårt för att bedriva en så patientsäker vård som möjligt.