Mia kokar poesi och grillar tankar

Kalmar Artikeln publicerades
Mia Mellström, Kalmar åker snart till Bokmässan med sina första två böcker, Gulnäsa och Koka poesi.
Foto: Karin Asmundsson
Mia Mellström, Kalmar åker snart till Bokmässan med sina första två böcker, Gulnäsa och Koka poesi.

En deciliter verb och en deciliter substantiv, krydda med prepositioner, smaka av med humor och blanda väl … se där ett recept för att skriva dikter. Mia Mellströms Koka poesi ska presenteras på Bokmässan, tillsammans med barnboken Gulnäsa.

Kalmar

Mia har alltid skrivit, säger hon. Men aldrig tänkt tanken att blir författare.

– Men för två och ett halvt år sedan började det poppa upp barndikter.

Koka poesi är gjord som en kokbok, med recept för hur man skriver.

”Jag som gömmer mig mellan bokstäverna är en aktiv fembarnsmamma med vision om att det finns något bortom tvättkorg och spis. Kanske finns tidens hemlighet mellan nästa fotbollsmatch och matkassarna jag just släpade hem? Kanske hinner jag baka en liten, liten novell ikväll” skriver hon, och citerar Tom Kristensen:

” För att förstå en bra dikt måste man själv kunna skriva en dålig”.

Mia menar att man inte kan göra fel när man skriver dikter. Inte rätt heller. I boken lär hon ut hur man vispar ihop rim, jäser en saga, bakar med kärlek, grillar tankar och gör en ordsoppa – och mycket mer.

Gulnäsa, som är en barnbok för 6-9-åringar. handlar om flickan som kallas Gulnäsa och kaninen Jakobs äventyr.

Båda böckerna är illustrerade av Anna Lindblom, som till vardags är bildlärare på Korr i Torsås.

– När jag fått ihop berättelsen om Gulnäsa tänkte jag att jag måste ha illustrationer och jag anmälde mig till en kurs på Ölands folkhögskola och då hamnade Anna och jag vid samma bord, och hon ville träffa någon som kan skriva och jag ville träffa någon som kan teckna!

Varje kapitel i Gulnäsa avslutas med en dikt, och Mias tanke är att den ska fungera som en godnattbok, där man läser ett kapitel varje kväll.

Om några veckor ska böckerna presenteras på Bokmässan i Göteborg.

– Det ska bli jättekul, men det är en bokdjungel jag har inga förväntningar på att sälja så många böcker just där.

Mia har jobbat på Bergkvarabuss sedan 1990, där hon numera har titeln senior advisor. Hon bodde många år i Tyskland, men flyttade tillbaka till Sverige för några år sedan

Efter alla år i Tyskland pratar hon flytande tyska, och hon har pluggat kreativt skrivande, språkvetenskap, tyska och drama på universitetet, och utbildat sig till lektör och manusutvecklare för att kunna jobba med andras texter.

Mia är ursprungligen från Karlskrona. Som ung spelade hon amatörteater och kasperteater, och gjorde egna dockor. I Tyskland började hon spela dockteater igen.

– Det var en utmaning att spela på tyska, det bygger på att man får med sig barnen, men det gick överraskande bra!

Mia har en hemsida, www.texterian.se