Migrationsverket: ”Köerna kommer inte minska”

Kalmar Artikeln publicerades
Migrationsverket har just nu 80 000 öppna ärenden och ser inte att köerna kommer minska.
Foto: Pressbild
Migrationsverket har just nu 80 000 öppna ärenden och ser inte att köerna kommer minska.

Just nu är väntetiden för att få ett svenskt medborgarskap upp till 28 månader för vuxna och 9 månader för barn under 18 år. Och Marie Andersson på Migrationsverket ser inte att kön kommer minska inom den närmaste tiden.

– Väntetiden har ökat successivt månad för månad de senaste två åren och vi har just nu 80 000 öppna ärenden som vi jobbar med. Det finns inget som tyder på att kön kommer bli kortare de närmaste åren utan snarare tvärtom, säger Marie Andersson, assistent på Migrationsverket.

När ansökningen om svenskt medborgarskap inkommit till Migrationsverket så granskas den initialt och därefter bedöms det om det behövs vidare utredning eller inte. Vissa enkla fall kan få svar betydligt fortare, inom en till tre månader.

Men vad är ett enkelt fall?

– Det är beslutsfattare som gör den bedömningen så det kan inte jag svara på, säger Marie Andersson.

– Gemene man tycker oftast att deras ärende är enkelt, men det är Migrationsverket som måste göra den bedömningen, säger hon.

En kvinna jag pratat med hade behövt sitt medborgarskap för ett jobb som hon nu går miste om, eller åtminstone måste vänta betydligt längre på att få. Finns det någonting hon kan göra för att skynda på processen?

– Vi beviljar i regel inga förturer, men i och med den nya förvaltningslagen som kom den 1 juli förra året så kan man komma in med en begäran om att myndigheten ska fatta ett beslut i ärendet om det gått mer än sex månader. Därefter har sedan Migrationsverket fyra veckor på sig att ta ett beslut. Skulle man då få ett avslag på begäran så kan man överklaga beslutet.

– Mitt råd till den här kvinnan är att be arbetsgivaren skriva ett intyg om att hon måste ha svenskt medborgarskap för att få det här jobbet, och sedan lämna in det till Migrationsverket.