Militärdotter klädde ut sig till man – Kalmarhistoria lockade till museum

Kalmar Artikeln publicerades

Militärdottern valde bort klänningen för manskläder och gifte sig med en kvinna. Den fascinerande historien lockade flera till Kalmar Läns museum under fredagen.

– Jag är överväldigad, säger Maria Kanje.

Ulrika Eleonora Stålhammar föddes under 1600-talet och var en av sex döttrar till överstelöjtnant Johan Stålhammar. Under början av 1710-talet förklädde hon sig till man och gick då istället under namnet Vilhelm Edstedt. Efter det tog hon sedan värvning i Kalmar. Sedan gifte hon sig med pigan Maria Löhnman – något som sedan ledde till en långdragen rättegång i rådhuset i Kalmar. Nu under fredagen var det fullsatt på Kalmar Läns museum när historikern Peter Danielsson berättade om historien.

– Uppslutningen var mycket bra. Det visar att det finns ett stort historiskt intresse i Kalmar och jag tror att mycket av det beror på att det hela utspelade sig i Kalmar. Vi går runt på samma gator som Ulrika Eleonora gjorde och rådhuset där rättegångsprocessen ägde rum är samma rådhus som fortfarande står där, säger han efter föreläsningen till Östra Småland.

På 1700-talet var det ett brott att klä ut sig till det andra könet, något som kunde straffas med döden. Ulrika Eleonora Stålhammar åtalades för det, men också för att ha gift sig med en person av samma kön. Men i rätten försäkrade paret att de aldrig haft sexuellt umgänge. Rätten beslutade att äktenskapet hade brutit mot naturens ordning, men de friades från misstankarna om sexuellt umgänge. Ulrika Eleonora Stålhammar fick fängelse i en månad och hennes fru, Maria Löhnman, fick fängelse i åtta dagar.

– Det här är ett väldigt spännande fall. Jag har inte gjort någon egen grundforskning i det här, utan återger vad bland annat Lars-Olof Larsson kommit fram till, säger Peter Danielsson.

Föreläsningen arrangerades av Kalmar länsmuseum som en del av Prideveckan och producenten vid museet Maria Kanje var glad över uppslutningen.

– Jag är överväldigad. Vi hade 40 sålda biljetter, men det var helt fullsatt. Det känns jätteroligt. Det visar också att det finns ett intresse för det historiska perspektivet av HBTQ. Det brukar också vara större blandning i åldrar när vi arrangerar föreläsningar i samband med Pride, säger hon.

Efter föreläsningen var det dags för frågestund och flera ur publiken delade med sig av både frågor och funderingar kring fallet, ofta kopplat till HBTQ idag.

– Det engagerar uppenbarligen. Och eftersom det är en del av vårt uppdrag att koppla dagens samhällsfrågor med det historiska perspektivet känns det jättekul, avslutar Maria Kanje.