Uteblivet statsbidrag kostar 13,5 miljoner

Kalmar Artikeln publicerades
Ett 20-tal tjänster i äldreomsorgen har tidigare finansierats med statsbidrag.
Ett 20-tal tjänster i äldreomsorgen har tidigare finansierats med statsbidrag.

Kalmar tappar 13,5 miljoner kronor i statsbidrag. Nu måste det skjutas till mer pengar till äldreomsorgen för att kunna behålla de 20 till 25 jobb man skapat.

När Kalmar kommun klubbade sin budget i höstas hade man inga klara papper på vad statsbidragen skulle bli.

Därför tog man i december beslutet att det ska gå att göra förändringar och kompensera nämnderna för de statsbidrag som inte betalas ut.

När statens budget sedan klubbades visade det sig att statsbidragen för ökad bemanning inom äldreomsorgen försvann.

För 2018 handlade det om 13,5 miljoner kronor. 12,15 miljoner av de pengarna användes av omsorgsnämnden och resten användes av Södermöre kommundelsnämnd.

Att inte skjuta till pengar till äldreomsorgen hade inneburit att det inte längre skulle finnas pengar till de 20 till 25 heltidsanställningar som pengarna tidigare använts till. Det ser kommunen som ett kraftigt bakslag, och därför skjuts det till pengar.

Det har naturligtvis konsekvenser i en annan ände. Hela kommunens resultat väntas nu minska från 39,3 miljoner kronor för 2019 till 25,8 miljoner kronor.

Å andra sidan ser det för tillfället bättre ut än planerat, och efter att ha gått två månader in på året pekar det ändå mot ett resultat på 46,7 miljoner kronor för kommunen, sett på helåret.

Då finns ändå ett förväntat minusresultat på 12,5 miljoner kronor hos socialnämnden, främst beroende på att det blivit fler placeringar på institutioner och familjehem samt inom LSS.

Det kommunen tar in pengar på är att skatteintäkterna väntas öka med 20 miljoner kronor i år.

Eftersom bygget av Kifab arena drar ut på tiden får kultur- och fritidsnämnden också 3,6 miljoner kronor över även efter att man reparerat Simhopparen och Vasabrunnen för en miljon kronor och betalat dubbel hyra för Byteatern. Kifab Arena kommer senare att kosta 4,8 miljoner kronor per år i drift.

Även skolorna går bra, och det beräknas bli 5,5 miljoner kronor över. Det beror på fler elever och ökade statsbidrag.