Moas mål är att vinna VM i thaiboxning inom fem år

Kalmar Artikeln publicerades
Moa Carlsson och Nicky Chalpanya var med på Fria Läroverkets uttagning till Nationell Idrottsutbildning med inriktning thaiboxning.
Foto:Lindah Tisjö
Moa Carlsson och Nicky Chalpanya var med på Fria Läroverkets uttagning till Nationell Idrottsutbildning med inriktning thaiboxning.

En uttagning till den Nationella Idrottsutbildning (NIU) med inriktning på thaiboxning hölls på gymnasieskolan Fria läroverken under måndagen.

Efter en fyra års lång diskussion mellan bland annat kampsportsklubben APEX och Fria läroverken ska skolan nu starta upp ett kampsportsgymnasium. Först ut är inriktningen thaiboxning och totalt ska tolv platser tillsättas fördelat på tre år.

– Vi är precis i uppstarten nu och det är inte säkert att alla platser fylls. Rom byggdes inte på en dag. Det kan också bli så att vissa år blir det fler elever och andra år blir det färre, säger Anders Håkansson, projektledare och en av initiativtagarna till utbildningen.

De intresserade har sökt till skolan och blev kallade till måndagens uttagning. Dagen började med en introduktion följt av intervjuer. Efter lunch var det sedan dags för ungdomarna att visa sina tekniska färdigheter.

  – Vi vill få in så mycket information som möjligt om personen, genom intervjuer med den själv och i vissa fall med dens tränare. Vi hoppas att de som söker ska ha en bra teknisk grund och att det finns utvecklingsmöjligheter, säger Anders Håkansson.

  – Vi väljer ut de som vi bedömer kommer kunna nå nationell elit. Vi gör en samlad bedömning av tekniska färdigheter och personlighet. Hur fokuserade de är och om de är beredda att satsa, säger Fredrik Gundmark, utbildningsansvarig vid Svenska Budo- och Kampsportsförbundet.

  Skolan kommer funka som vilket gymnasium som helst där eleven som vanligt söker till det program som han eller hon vill gå, till exempel naturvetenskap eller samhälle. Sedan kommer ämnet Specialidrott finnas på schemat 2-3 gånger i veckan, där teoretiska och praktiska kurser inom inriktningen varvas.

  Totalt var det tre stycken sökande till den kommande terminen i thaiboxning. Två stycken var på plats under måndagens uttagning och den tredje kommer att bedömas på annat sätt då han befann sig på annan ort.

  En av de sökande var Moa Carlsson, 15 år. Hon har hållit på med thaiboxning sedan hon var tio år och hoppas nu på att få en plats på skolan så att hon kan ägna sig åt idrotten även på skoltid.

  – Jag söker hit för att jag vill komma med i landslaget. Mitt mål är att vinna VM inom fem-sex år, säger hon.

  Thaiboxningsinriktningen kommer att starta till höstterminen i år och nästa mål är att starta upp även brasiliansk jiujitsu till 2020.