Mobila teamet har fokuserat på hemmasittare

Kalmar kommun Artikeln publicerades
Kalmar kommuns mobila elevhälsoteam har fokuserat på att hjälpa hemmasittare tillbaka till skolan.
Foto: JESSICA GOW / TT
Kalmar kommuns mobila elevhälsoteam har fokuserat på att hjälpa hemmasittare tillbaka till skolan.

Våren 2018 startades ett mobilt elevhälsoteam för att kunna avlasta ordinarie kuratorer och psykologer. Sedan starten har teamet fokuserat mycket på att hjälpa hemmasittare.

Sedan sommaren 2018 har det mobila teamet jobbat fullt ut med eleverna i Kalmar kommuns skolor. Teamet kom till för att vara en extra resurs för de ordinarie kuratorerna och psykologerna på skolorna i Kalmar kommun.

– Vi har en kurator på 500 elever, det är ungefär som andra kommuner. Men ibland händer det saker som gör att det behövs extra personal och då kan skolorna ta hjälp av det mobila teamet, säger utbildningsnämndens ordförande Lasse Johansson.

Under det knappa året sedan teamet startade har de mest jobbat med så kallade hemmasittare, elever som av någon anledning inte går till skolan alls. Det har under året varit tio elever som inte gått i skolan, en ökning från tidigare fem-sex om året.

– Det är ett tidskrävande arbete som gäller främst högstadieelever och det känns bra att mobila teamet kan ta hand om de här eleverna så att den vanliga kuratorerna kan jobba med sitt dagliga arbete.

– Det svåra är att de här tio eleverna har tio olika skäl att inte gå i skolan, det finns ingen röd tråd. Det kan vara att de legat på sjukhus en tid och har svårt att komma tillbaka, det kan vara att eleven är utsatt på något sätt i skolan eller att det är problem hemma, säger Lasse Johansson.