Nya erkännanden i kriminalpodd

Norra Förlösa Artikeln publicerades
Anton Berg och Martin Johnson granskar Förlösamordet i sin kriminalpodd Spår.
Foto:TT
Anton Berg och Martin Johnson granskar Förlösamordet i sin kriminalpodd Spår.

När kriminalpodden Spår granskar Förlösamordet kommer nya uppgifter fram. Martin Törnblad erkänner att han har förfalskat brev, Sara Lundblad anklagar Martin för misshandel och en expert går hårt åt domen i tingsrätten.

Den första säsongen av Spår handlade om Kaj Linna och Kalamarksmordet. Tidigare i år friades Linna helt efter att ha beviljats resning. Hans försvarare var Thomas Magnusson från Kalmar, som även var Martin Törnblads advokat när han dömdes för mordet på Göran Lundblad.

Tidigare i år friades Linna helt efter att ha beviljats resning. Hans försvarare var Thomas Magnusson från Kalmar, som även var Martin Törnblads advokat när han dömdes för mordet på Göran Lundblad.

När Anton Berg och Martin Johnson, männen bakom Spår, intervjuade Magnusson kom samtalet även in på Förlösamordet. Magnusson anser att Martin Törnblad och Sara Lundblad dömdes på lösa grunder, att polisen tycks ha låst sig och inte letat efter alternativa gärningsmän.

Martin Törnblad hoppas på att få resning precis som Linna fick.

Anton Berg och Martin Johnson bestämde sig för att granska fallet. Granskningen i sin helhet går nu att lyssna på i sjätte säsongen av Spår.

De har talat med de flesta inblandade, däribland både Martin Törnblad och Sara Lundblad. På det stora hela säger Martin samma sak till Spår som till Östra Småland/Nyheterna, att både han och Sara är oskyldigt dömda för mordet. Sara Lundblad hävdar även hon sin oskuld, säger att hon inte vet vem som mördade hennes far, men tror att det är Martin eller den han har pekat ut som gärningsman.

Samtidigt påstår hon sig ha blivit inte bara psykiskt utan även fysiskt misshandlad av Martin Törnblad, vilket hon aldrig har berättat tidigare.

I samtalet med Martin Törnblad erkänner han att han har skrivit det "hotbrev" som en dag dök upp efter Göran Lundblads försvinnande, i vilket han och Sara uppmanas att flytta från byn. Han medger också att det är han som ligger bakom en del sabotage som drabbat folk i Norra Förlösa.

Vidare säger han sig sakna gränser när det kommer till att ljuga, men poängterar att det han nu säger är sanningen.

Sverker Jönsson, lektor i processrätt, har på uppdrag av Spår granskat fallet och tingsrättens dom. Han är kritisk, inte minst när det gäller den fällande domen mot Sara Lundblad.

Han sträcker sig så långt som till att säga att om åklagaren istället för Sara Lundblad hade åtalat den som Martin Törnblad säger är den verklige mördaren, så hade det mycket väl kunnat leda till en fällande dom. Så låga beviskrav anser han att tings- och hovrätt har haft.