Mortensen: ”Det här är en oerhört häftig vecka”

Kalmar Artikeln publicerades
Under Heroes hour fylls Stortorget med folk och tillsammans hejar Kalmar in de sista i mål.
Foto: Linn Johansson
Under Heroes hour fylls Stortorget med folk och tillsammans hejar Kalmar in de sista i mål.

På onsdagen drar folkfesten Ironman i gång när Kalmar stad fylls av triathleter och stöttande publik. Först ut är Mini Tri, som är en kortdistansvariant av den stora Ironman-tävlingen på lördag.

Björn Mortensen har sedan 2013 varit engagerad kring Ironman.

Han kommer att vara konferencier vid alla tre loppen Mini Tri, Ironkids och Ironman och betonar att det är en oerhört häftig vecka just nu i Kalmar.

Inför de kommande dagarna har han i stort sett förberett sig hela året. Han har haft mycket kontakt med många deltagare då de både tränar tillsammans och han följer deras resa på sociala medier.

– Mycket av förberedelserna har handlat om att faktiskt förstå hur många som gör någonting utanför sin trygghetszon den här veckan. Vissa är väldigt rädda och nervösa.

– Att förstå den känslan och förmedla det till alla de tio tusentals människor som befinner sig på olika platser och heja är jätteviktigt, säger Björn Mortensen.

Tittar man tillbaka på när Ironman började gro i Kalmar stad 2012 var det inte helt självklart att staden välkomnade loppet.

– Men väldigt snabbt tog sig staden an Ironman som en nära vän. Sedan dess har Kalmar betytt mycket för Ironman och vice versa.

– Vi är framröstade till världens näst bästa Ironman tävling i världen. Det finns 140 och vi är tvåa på listan. Det är fantastiskt. Det bygger på att staden är Ironman och Ironman är staden här, säger han.

Inför årets Ironmanvecka har evenemanget fortsatt växa. Flera programpunkter har tillkommit.

– Det kommer bland annat att vara en produktion som är närmare än tidigare, både för åskådare och deltagare.

– Det kommer också att vara ett nytt evenemang i Färjestaden under torsdagskvällen som heter Ironfamily. Det är en familjekväll dit alla är välkomna och det kommer att ordnas tävlingar, livemusik och intervjuer, förklarar Mortensen.

Det kommer under tävlingsdagarna också att finnas en speaker på plats från starten av cyklingen tills den siste kommer in och växlar.

– Det är mycket som händer i år som har växlats upp mot tidigare år, säger Björn Mortensen.

Vad är det bästa med den här veckan?

– Det är tveklöst när man ser deltagarna i ögonen på upploppet. Du kan se glädjen och lättnaden när de är i mål och har klarat av det. Det är otroligt, säger han.

Till de människor som är tveksamma till att ta sig in till staden, säger Björn Mortensen:

– Du kan gå på tusen inspirationsföreläsningar eller du kan gå på ett Mini Tri och ett Ironman och kolla deltagarna i ögonen . Det har samma effekt. Det förmedlar känslan av att allt är möjligt.