Mottagningen som erbjuder gratis hälsoundersökning

Kalmar Artikeln publicerades
Sjuksköterskestudenterna Henrietta Ottosson och Anja Petersson visar hur man tar blodprov.
Foto: Erika Landt
Sjuksköterskestudenterna Henrietta Ottosson och Anja Petersson visar hur man tar blodprov.

Provtagningar, handmassage och stavgång är det sjuksköterskeutbildningen i Kalmar bjuder på deras hälsomottagning. En hälsomottagning där alla är välkomna.

Nu har Lärandeenheten hälsomottagningen flyttat in i Universitetskajens lokaler. Där driver sjuksköterskeutbildningen en hälsomottagning som erbjuder gratis hälsoundersökning för alla som är intresserade. Enda kravet är att man är över 18 år.

Sjuksköterskestudenten Anja Petersson berättar att det finns ett stort intresse bland folk att besöka hälsomottagningen och att de får besök av personer i alla åldrar.

– Skillnaden mellan att gå till hälsocentralen och hit på hälsoundersökning är att vi har tid. En timme och femton minuter är avsatt för varje patient, berättar Anja Petersson.

På mottagningen erbjuds det en komplett hälsoundersökning, med provtagningar, kolla blodtryck och puls, samt kan man mäta och väga sig. Utöver undersökningen kan man även passa på att få en handmassage och gå stavgång. Allt är kostnadsfritt. Sjuksköterskestudenterna på mottagningen får däremot inte diagnostisera patienterna, utan kan enbart ge råd om de tycker att man bör gå till en hälsocentral för att undersökas och sedan fastställa en diagnos.

Vad man vill göra på hälsomottagningen är upp till var och en, det enda som är obligatoriskt är hälsosamtalen. Samtalen är till för att sjuksköterskestudenterna och patienten ska gå igenom provresultaten, samt om patienten vill få råd om vad de kan göra för att förbättra hälsan.

– Många tycker det är kul att få prata. Ibland har de själva lösningen och då är det bara att få dem att komma på det, förklarar Anja Petersson.

Sjuksköterskestudenterna som jobbar på hälsomottagningen går termin fyra på utbildningen och varvar mellan mottagningen, sjukhuset och psykiatrin.

– Det här är verkligen spännande, man vet aldrig vem man får möta i väntsalen och det är väldigt lärorikt, säger sjuksköterskestudenten Henrietta Ottosson.

Om man är intresserad av att boka tid kan man ringa, mejla eller kontakta Lärandeenheten hälsomottagningen på deras Facebook. Om man är på besök kan man fylla i att man vill att mottagningen ringer upp en efter tre, sex eller tolv månader för att boka en ny tid. Mottagningen ligger i Hus Vita i Universitetskajen.

Varje besök avslutas med ett hälsosamtal, där man går igenom provresultaten med sjuksköterskestudenterna.
Foto: Erika Landt
Varje besök avslutas med ett hälsosamtal, där man går igenom provresultaten med sjuksköterskestudenterna.