Museet gör det enklare att hitta äldre fotografier

Kalmar Artikeln publicerades

Kalmar läns museum gör det enklare att söka i deras digitala databas. Där finns bland annat fotografier från länets alla kommuner.

Eva-Lena Holmgren visar ett exempel från den digitala databasen. Här en bild ifrån Orrefors glasbruk.
Foto: Isabella Kilvéus
Eva-Lena Holmgren visar ett exempel från den digitala databasen. Här en bild ifrån Orrefors glasbruk.

Nu har det blivit lättare för den som vill söka efter objekt och fotografier på Kalmar läns museums digitala databas. Genom att dela in länets tolv kommuner i olika mappar ska sökandet underlättas.

– Folk ska våga gå in och söka. Har du aldrig varit inne på hemsidan kan det vara svårt att veta vilket sökord du ska använda för att hitta rätt. På det här sättet blir det enklare, säger Eva-Lena Holmgren som arbetar på museet.

Dessutom är arbetet ett sätt att få samtliga kommuner i länet mer delaktiga i museets verksamhet.

– Vi har ett väldigt långt län och ibland är det svårt att företräda hela länet när vi är placerade här.

hemsidan går det nu att hitta mappar efter kommunernas namn. Där blandas objekt som hittats på platserna med ett urval av gamla fotografier på olika signaturbyggnader. Under fotografierna och objekten finns också taggar för att kunna gå vidare och hitta fler saker kopplade till dem.

– Det är mycket hembygdsföreningar som har letat efter bilder. Många gånger har de äldre medlemmar som inte är så datavana men nu har vi gjort det enklare.

Eva-Lena Holmgren beskriver att databasen vid flera gånger kan vara hjälpsam.

– Ibland finns det folk som inte hittar någon bild på en äldre släkting, men då kanske vi har någon bild.

Hon förklarar också att om man blir nostalgisk eller lyckas hitta en bild man tycker om går det att beställa den. Då får man den som en digital kopia som man sedan själv kan skriva ut om så önskas. I databasen går det även hitta material från flera andra museer runt om i landet.

Vill du läsa mer om gamla bilder och historier kan du läsa Torget.