Musiker protesterar mot ”nya” Camerata Nordica

Kalmar län Artikeln publicerades

”Vi, musikerna i Camerata Nordica, kanske inte lagligt äger vårt namn, men vi skapade ljudet, uttrycket, identiteten och kulturen. Nu är det helt nya musiker som går upp på scen under vårt namn”.

Det skriver flera av de musiker som under många år regelbundet arbetat med Camerata Nordica, och som i våras hoppade av i samband med turbulensen när vårens konsertturné ställdes in.

På fredag har ”nya” Camerata Nordica premiär i Kalmar. Förutom de ordinarie medlemmarna är det nya frilansare som spelar.

”Det är chockerande för oss att medlemmarna av vår Camerata-familj, som var en av oss, har beslutat att svika vårt arv”, skriver musikerna genom Willem Stam, både i ett brev till tidningen samt på Facebooksidan Save Camerata Nordica.

Willem Stam menar att Camerata Nordica aldrig marknadsfördes i Sverige och därför blev ignorerad som regional och irrelevant av det svenska kulturetablissemanget, trots orkesterns internationella succéer och kritikerrosade inspelningar.

Musikerna skriver att de saknar att uppträda för publiken, och att deras enda mål är att komma tillbaka och spela.

På Facebooksidan Save Camerata Nordica har musikerna gjort en tidslinje om vad som hände sedan Länsmusiken fick en ny politisk styrelse 2014.

I samband med vårens turbulens slutade cellisten Per Nyström som också ansvarat för att rekrytera frilansmusikerna, och med honom också alla frilansare.

I mars utlyste de tidigare musikerna en internationell bojkott av Camerata Nordica.

”Camerata Nordica är död. Den har dödats efter år av vanskötsel av ledningen och en styrelse som inte tagit ansvar. 28 musiker har slutat och ändå påstår ledningen att allt ska fortsätta som vanligt.”

I september släpptes en skiva som spelats in tidigare, med ”gamla” Camerata Nordica under ledning av Terje Tønnesen.

Camerata Nordica har, under olika namn, funnits i över 40 år. Orkestern har tidigare gjort mellan fem och sju produktioner om året. Ensemblen har bestått av några få fast anställda, samt ett stort antal frilansare.

På Facebooksidan berättar flera av orkesterns tidigare medarbetare om sina erfarenheter. Flera av dem skriver att de hoppas kunna spela med Camerata Nordica i framtiden.

På fredag är det premiär för ”nya” Camerata Nordica under ledning av Giovanni Guzzo på Kalmar slott. På programmet står musik av Elgar, Stenhammar, Janacek och Piazzolla. Konserten ges dagen efter i Oskarshamns kyrka.