Mycket musik på länets scener i vår

Kalmar län Artikeln publicerades

Det är mycket musik på teaterscenerna i vår. Operaentusiasterna kan se fram emot föreställningar i världsklass. Men vårens stora händelse är föreställningen D-moll är ljusgrönt.

I D-moll är ljusgrönt undersöker Byteaterns kompositör Peder Nabo musikens innersta väsen. Vad är musik? Var kommer den ifrån? Vad betyder den för människan och mänskligheten?
Foto: Peder Nabo
I D-moll är ljusgrönt undersöker Byteaterns kompositör Peder Nabo musikens innersta väsen. Vad är musik? Var kommer den ifrån? Vad betyder den för människan och mänskligheten?

Det är premiär den 19 januari för Peder Nabos föreställning där han undersöker musikens innersta väsen, och försöker ta reda på var musiken kommer ifrån och vad musiken betyder för människan och mänskligheten. Peder Nabo har arbetat i 42 år på Byteatern, och detta är hans avskedsföreställning. Eftersom teaterhuset just nu byggs om och byggs till ges D-moll är ljusgrönt på Kalmar konstmuseum. Efter premiären blir det ytterligare tio föreställningar i Kalmar innan det blir turné i och utanför länet.

Catherine Westling som rösträttskämpen Gulli Petrini i Föregångerskan, i Kalmar 8 mars.
Foto: Lina Alriksson
Catherine Westling som rösträttskämpen Gulli Petrini i Föregångerskan, i Kalmar 8 mars.

Operasäsongen börjar redan på måndag. Då ges Adriana Lecovreur på Kalmar teater i en sändning från Met i New York. Adriana Lecovreur, 1692-1730, var en berömd fransk skådespelare. Operan om henne uruppfördes 1902, och då sjöng Enrico Caruso den manliga huvudrollen,

Den 2 mars är det dags för den italienska operan Regementets dotter, med musik av Donizetto. Operan hade urpremiär 1840 och vid den svenska premiären 1845 sjöng Jenny Lind huvudrollen. I den här versionen utlovas vokala fyrverkerier av Bel Canto-stjärnorna Pretty Yende och Javier Camarena.

Två olika versioner av Carmen ges under våren, dels en från Kungliga operan, dels en från Met.

Valkyrian är den andra delen av Wagners ringcykel. Christine Goerke sjunger krigsgudinnan Brünnhilde, vars möte med tvillingarna Siegmund och Sieglinde, som sjungs av Sturat Skelton och Eva-Maria Westbroek, leder henne på en resa från gudinna i Valhall till människa på jorden.

I föreställningen En frid(a) för själen tolkar Anna Bromee Anni-Frid Lyngstads musik. Föreställningen går från de tidiga åren på 60-talet när Anne-Frid sjöng i dansorkestrar i Sörmland till tiden med ABBA.

Mer musik blir det i Nationalparken med folkmusikerna Sara Parkman och Samantha Ohlander samt kompositören Hampus Norén och poeten Jonas Gren, i en föreställning om mormorstallar, dragspel och motorsågar.

Balladen om Nygatan 8 beskrivs som en tragikomisk och musikalisk feelgood om två familjers kamp för att leva sida vid sida, i en föreställning fylld med Cornelis Vreeswijks musik. Världens Bästa Allan bygger på Allan Edwalls sånger och skrönor. Vissångarna Lucas Stark och KG Malm har sällskap av musikerna Bernt Andersson och Jonanna Dahl.

Den 8 mars är det Internationella kvinnodagen. Då berättar Catherine Westling i föreställningen Föregångerskan om Gulli Petrini, fysiker och frisinnad kommunalpolitiker som som reste land och rike runt för att kämpa för kvinnors rätt att rösta.

Skånes Dansteater gästspelar med Nayrab den 17 april.
Foto: Malin Arnesson
Skånes Dansteater gästspelar med Nayrab den 17 april.

Dagen efter kommer Stina Wollter till Kalmar med föreställningen Kropp, konst och motstånd. Hon beskriver den press som vi människor utsätts för och hennes väg till- och strategier för - motstånd och överlevnad. Något som helt oväntat ledde till en hel folkrörelse, människor som dansade fram på sociala medier med en uttalad längtan och ett krav på fredade rum kring varje kropp.

Under (är jag) bar är en föreställning som riktar strålkastarljuset mot könsorganet. Bland snippor, buskar och Bartholins körtlar försöker våtmarksforskarna Mia Westin och Charlotte Lindmark reda ut frågor som Hur mår vaginan? Vad ska den användas till? Stämmer det att den är känslig och lättirriterad? Den ges 13 mars på Kalmar teater

Emil Jensen är på turné med En gemensam galning, där han varvar sina låtar med personligt mellansnack. I Kalmar 3 april.

I Selmas samlade vrede berättar Kalmarfödda journalisten och författaren Ulrika Knutsson tillsammans med Görel Crona och musikduon Cantilena om Selma Lagerlöf.

Skånes dansteater gästspelar med Nayrab den 17 april.

Barnteater på arabiska och svenska blir det i Don Quijote, Kalmar teater 5 april.

Programmet för Vallens soppteater är försenat och kommer att presenteras senare.

Fakta

Programmet

14 januari: Adriana Lecouvreur, Kalmar teater.

19 januari: D-moll är ljusgrönt, Byteatern på Kalmar konstmuseum. Spelas i Kalmar till 8 februari, sedan på turné.

13 februari: Monica Zetterlund, Ruskemåla bygdegård...

25 januari: Carmen, från Kungliga operan, Alsterbro Folkets hus

2 februari: Carmen, från Met i New York, Borgholms folkets hus, Oskarshamns Folkets Park, Västervik, Kultur på duk

21 februari: 24 timmar svart kvinna, Blomstermåla Folkets hus.

28 februari: En frid(a) för själen, Sandby-Gårdby bygdegård.

2 mars: Regementets dotter, Folkets hus Borgholm, Kalmar teater samt Folkets Park, Oskarshamn.

5 mars: Kärleksbrev, Mönsterås bio. Också 6 mars på Jutegården, Nybro.

7 mars: Jag tog vägen bort från kartan, Valhall, Hultsfred

8 mars: Föregångerskan, Kalmar slott.

9 mars: Stina Wollter – kropp, konst och motstånd, Kalmar teater.

14 mars: Under(är jag)bar, Kalmar teater.

15 mars: Nationalparken, Kalmar teater, också 16 mars i Emmaboda Folkets hus.

22 mars: Kärlekens outgrundliga vägar, Hemgården, Långlöt, 23 mars Degerhamn Folkets hus.

27 mars: Selmas samlade vrede, Kalmar teater.

1 april: Valkyrian, från Met i New York, Kalmar teater.

30 mars: Världens Bästa Allan, Kristallen, Nybro.

3 april: Emil Jensen –en gemensam galning, Kalmar teater.

5 april Don Quijote, Kalmar teater.

9 april A piece of love, Alböke bygdegård.

17 april: Balladen om Nygatan 8 – Cornelis Vreeswijk, Kalmar teater.

17 april Nayrab, Skånes dansteater, Kalmarsalen.

24 april: I mellan, Stadsteatern, Västervik.

12 juni: Y Viva Espana, Qvarnaslät Nybro.

Visa mer...