Mystiskt fel mörklägger Ölandsbron

Ölandsbron Artikeln publicerades
Vid 23-tiden på tisdagen var lamporna släckta.
Foto: Trafikverket
Vid 23-tiden på tisdagen var lamporna släckta.

Under natten till onsdag fungerade inte belysningen på Ölandsbron. Trafikverket vet inte vad som orsakat felet. Även i slutet av förra veckan var brobelysningen ur funktion.

Det normala är att trafikledningen ska få ett larm när något strular med lamporna på Ölandsbron. Även den larmfunktionen har fallerat under de senaste dagarna.

– Trafikledningen vet inte orsaken till att lamporna inte tänts och vi vet inte heller exakt hur länge som det varit mörkt, säger Beisi Sundin på Trafikverkets pressjour.

En natt i slutet av förra veckan slocknade bron.

– Det var natten till torsdag eller fredag. De försökte felsöka när det skedde men hittade inget fel och så tändes belysningen helt plötsligt. Det var mörkt en kort stund. Det är väldigt mysko och konstigt. De som jobbar med det här har inte förstått hur det kan komma sig.

På tisdagskvällen var det återigen mörkt på Ölandsbron och film från webbkameror på bron visar att det var mörkt under stora delar av natten.

– Belysningspersonalen ska få larm när någon lampa släcks, men det har de inte fått den här gången. Det vi vet är att lamporna tändes 19.30 på kvällen och släcktes 06.20 i morse. Nu har vi åtta lampor släckta. De finns utspridda och en entreprenör ska byta dem.

Vad händer nu?

– Trafikledningen kommer att bevaka det extra noga i kväll. Det är först när det är mörkt som vi kan se om lamporna tänds.

Här finns webbkameror som visar hur det ser ut på Ölandsbron.

Mitt i natten var det alldeles mörkt på Ölandsbron.
Mitt i natten var det alldeles mörkt på Ölandsbron.

Sommaren 2013 fick Ölandsbron en ny belysning. Den skulle spara pengar genom att dra mindre ström och lamporna skulle hålla i 15 i stället för fyra år. Men belysningen fungerade dåligt. Redan 2014 byttes delar i lamparmaturerna ut.

De 412 lamporna sköts med radiokommunikation från två centralenheter på var sin sida om sundet. Enheterna för styrsystemet behöver samverka för att alla lampor ska fungera som det är tänkt.

Det är inte bara ljuset som styr hur lamporna tänds och hur starkt de lyser, även väder och trafikmängd spelar in. Trafikledningscentralen kan också styra belysningen.

Lamporna ska lysa till 06.20, men redan vid halv sex på onsdagen var de släckta.
Lamporna ska lysa till 06.20, men redan vid halv sex på onsdagen var de släckta.